איך לבנות אמונה ושהכל לטובה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 27/06/13 13:29 יט בתמוז התשעג

שאלה

שלום כבוד הרב אני מתחזקת ורציתי לדעת איך אפשר לבנות אמונה ושהכל לטובה בה' יתברך?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

המפגש עם האמונה מעניק הרגשת בטחון ושלווה.
מבינים ומרגישים שיש לעולם שלנו מנהיג עליון, הדבר יוצר בטחון ותחושה מרגיעה שהכל תמיד 'יהיה בסדר'. כל מה שיקרה, אפילו הדברים הקשים ביותר, מכוונים על ידי אלוקי החסד והרחמים, לכן בסוף הכל לטובה והכל יהיה בסדר.
תפיסה כזאת מעניקה 'שלום ושלווה והשקט ובטח'!

אבל המציאות איננה כזאת. גם לאנשים המאמינים ביותר יש חיים קשים, אפילו קשים מאוד.
אפשר להקשיב ליעקב אבינו (שהיה מאמין גדול) לעת זקנה אומר יעקב לפרעה: "מעט ורעים היו ימי שני חיי".
כאבם ומצוקתם של ענקי אמונה מתבטאת היטב בתפילותיהם, כפי שהם הונצחו בפרקי תהילים:
פרק יג
...עד אנה ד' תשכחני נצח
עד אנה תסתיר את פניך ממני:
עד אנה אשית עצות בנפשי יגון בלבבי יומם
עד אנה ירום איבי עלי.
הביטה ענני ד' אלהי
האירה עיני פן אישן המות.

פרק פט
(מז) עד מה ד' תסתר לנצח תבער כמו אש חמתך:
(מח) זכר אני מה חלד על מה שוא בראת כל בני אדם:
(מט) מי גבר יחיה ולא יראה מות ימלט נפשו מיד שאול סלה:
(נ) איה חסדיך הראשנים אדני נשבעת לדוד באמונתך:
(נא) זכר אדני חרפת עבדיך שאתי בחיקי כל רבים עמים:
(נב) אשר חרפו אויביך ד' אשר חרפו עקבות משיחך:

המאמין מרגיש לעיתים את הקב"ה רחוק מאוד ממנו.
המאמין צריך להשקיע כוחות רוחניים אדירים כדי לשמר את אמונתו וקרבתו אל ד':
"כי אתה אלהי מעוזי למה זנחתני למה קדר אתהלך בלחץ אויב. שלח אורך ואמתך המה ינחוני יביאוני אל הר קדשך ואל משכנותיך" (תהלים פרק מג).

השאלה שלך: איך לבנות אמונה ושהכל לטובה בד' יתברך ?

התשובה שלי היא שד' לא מעונין להקל עלינו ולאפשר לנו חיים קלים.
אין שום אפשרות לבנות בנין אמונה כמו שבונים בית, ומתגוררים בו באופן מוגן.
האמונה דומה לאהבה בין בני זוג. צריך כל יום לתחזק אותה, צריך כל יום לחזור ולבנות אותה. רק כך נוצר חוסן לעמוד איתן גם בימים של סערות קשות בחיים.

האמונה היא עשיה יום יומית בכלים שנועדו לכך. כלים שמקיימים חיים של אמונה - חיים שבהם יש מחשבה, הרגשה ועשיה של אמונה ביום יום.

הכלים הללו קימים: תפילה, לימוד תורה, קיום מצוות ועשיית חסד מתוך השתדלות גדולה.
אמונה מתעצמת בתוך קהילה מאמינה ויותר מכך בתוך משפחה מאמינה. מוצאים בן זוג שגם עולמו רווי אמונה, מגדלים ומחנכים צאצאים בדרך האמונה, כך החיים מתמלאים אמונה.
את הבטחון בד' לא רוכשים באיזה שהוא לימוד עיוני, גם לא בהרגשה פתאומית. הבטחון בד' הוא המשך לחיים מלאים אמונה כפי שתוארו לעיל.
הקב"ה מביא עלינו לעיתים נסיונות קשים ונסיבות בהם קשה לחוש את קרבת ד' וחסדיו (כל ספר איוב מוקדש לתאר מצבים כאלה).
חיים מלאים אמונה מעניקים בטחון, מעניקים כוח לעמוד בגבורה בקשיים מעין אלה ואף להפוך את הקושי לעוצמה. כמו רבי עקיבא שהפך את מותו בעינויים גדולים בידי הרומאים לרגע נצחי של קידוש ד'.