איך יודעים מהו יין אמיתי

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 29/10/02 20:20 כג בחשון התשסג

שאלה

לכבוד הרבה השלום והברכה,

רציתי לשאול בעניין יין לקידוש (לא דווקא קידוש, אלא גם יין ל"שבע ברכות" ובכלל).

ידוע ההפרש בין ספרדים לאשכנזים לגבי אחוז היין שצריך להימצא, שלדעת מר"ן השו"ע צריך יותר מ-50 אחוז יין ולדעת הרמ"א מספיק יותר משישית יין, ע"מ לברך ברכת הגפן.

לכן מתעוררת השאלה לגבי ספרדים ועדות המזרח, באיזה סוגי יין ומאילו תוצרות ניתן להשתמש וברכתם בורא פרי הגפן.

הבעיה עוד יותר גדולה מכיוון שיקבים רבים רושמים על הבקבוקים שברכת היין היא בפה"ג גם לדעת מרן הב"י, וזאת למרות שבבדיקות מעבדה הוכח שאין זה נכון ושבבקבוקי היין הנמכרים כתוצר סופי לצרכן, אין יותר מ-50 אחוז יין (למרות שייתכן שטענת החברה היא אמת, ואכן בתחילת תהליך הייצור היה יותר מ-50 אחוז יין).

לדוג', ידוע לי ש"יקבי אפרת" רושמים על הבקבוקים שברכת היין היא בפה"ג גם לדעת מרן הב"י, אולם על פי האמת בתוצר הסופי לצרכן אין יותר מ-50 אחוז יין בבקבוק, וזו הטעייה חמורה של הציבור (הספרדי) שמברך על יין זה בפה"ג, וזו ברכה לבטלה ואף ידי חובת קידוש (על היין) לא יוצאים. (כך היה המצב עד לפני כמה חודשים, לגבי המצב כיום, איני יודע)

ראיתי גם לרבנים רבים שכותבים שכל מיץ ענבים טבעי, ברכתו בפה"ג לכל דעות.

לכן שאלתי אל הרב היא:

על איזה יינות (חוץ מיינות "כרמל מזרחי", שבהם הברכה היא תמיד בפה"ג לכל הדעות, חוץ מבקבוקים שעליהם כתוב בפירוש שברכתם "שהכל") ניתן בוודאות לספרדים לברך ברכת בפה"ג? הכוונה - איזו חברות ואיזה סוגי יין...

ומה הכוונה כשאומרים שכל מיץ ענבים טבעי ברכתו בפה"ג? האם הכוונה היא שעל כל בקבוק (לא משנה מאיזו חברה) ששמו המודפס עליו הוא מיץ ענבים טבעי ניתן לסמוך ולברך בפה"ג?

בברכת התורה ובתודה מראש,

תשובה

בס"ד

אין לי שום כלל מוחלט שעל פיו אני אוכל להדריך אותך אשר על כן אתה צריך לשאול כל רב מכשיר מה המצב אצלו ביקב לגבי כל יין.

אבל לך הצרכן אני יכול לומר שני כללים לא מושלמים אבל בדרך כלל מאוד נכונים.

א- מיץ ענבים או יין זול - הוא מעורב וספק יין. היינות היקרים בדרך כלל הם יין אמיתי.

ב- לפי הטעם קל מאוד לדעת אם זה סירופ או יין אמיתי.

בהצלחה