איזו מידה לתקן קודם?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 07/05/13 17:59 כז באייר התשעג

שאלה

שלום הרב.

ב"ה בזמן האחרון אני מתעמקת יותר בנושא של תיקון המידות.. לצערי הבחנתי במידות רבות אצלי שדורשות תיקון..

רציתי לשאול באיזו מידה להתחיל?. מה יותר חשוב לתקן?.. כעס/קנאה/כיבוד הורים/עזרה לאחר...

וגם אחרי שאני מחליטה איזו מידה לתקן אני מתייאשת די מהר ועוברת למידה הבאה...

מה לעשות?.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

בתוך השאלה שלך יש משפט אחד שמטריד אותי מאוד וכל תשובתי תתמקד בו: "אחרי שאני מחליטה איזו מידה לתקן אני מתייאשת די מהר ועוברת למידה הבאה".

אם לא נמצא מענה למשפט הזה - כל מה שנכתוב ונסביר יהיה חסר תועלת.
חובתנו למצוא דרך שתעקוף את הקושי הזה.

תחילה נציין שיש פער עצום בין תהליך למידה ובין תהליך פעולה.
בתהליך למידה - מבקשים לדעת דברים חדשים.
בתהליך פעולה מבקשים לרכוש התנהגות - לפעול ולעשות נכון יותר וטוב יותר.

הדבר מומחש יפה ב-´הלכות תשובה´ של הרמב"ם, הכוללות עשרה פרקים.
הרמב"ם פותח בדברים פרטיים יותר - כיצד מתקנים חטא וכד´, רק בהמשך הוא נכנס לדיונים עמוקים מאוד אודות הבחירה החופשית, הגמול, ומסיים בדיון העמוק על עבודת ד´ מיראה ועבודה מאהבה.

סדר הגיוני, היה מחייב מהלך הפוך - להתחיל בדברים הגדולים: תכלית החיים הדתיים ומטרתם, ולסיים בדברים הפרטיים: כיצד מתוודים על עבירה וכיצד מוחקים עוון.

למדנו מהרמב"ם שכאשר מבקשים לתקן את ההתנהגות שלנו עלינו להתקדם מהקל אל הכבד: לא להתחיל בדבר הכי חשוב אלא בדבר שבאופן מעשי יש לנו יכולת להשיג אותו.
כך גם אצלך - השאלה איננה איזו מידה הכי חשובה, ואיזו מידה נכון לתקן.
השאלה צריכה להיות איזו מידה את מסוגלת לקנות תחילה. באיזו מידה נראה לך שתשיגי הישגים ויהיה לך הסיפוק שאת מצליחה בשאיפה שלך.
כל הצלחה, בכל תחום, מעניקה כוחות שמאפשרים להמשיך ולפעול עוד יותר. כך גם בתיקון המידות - תתחילי במה שקל לך - כדי להשיג איזו שהיא הצלחה, וממנה תשאבי כוחות להמשיך, להתקדם ולהצליח.