אחריות בעל מכבסה לבגדים שהוא מנקה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 05/08/05 17:03 כט בתמוז התשסה

שאלה

שלחתי לפני כמה שבועות לניקוי יבש חצאית שעלתה לי בזמנו כ 400 ש"ח, שילמתי עבור הניקוי 25 ש"ח וכשחזרתי הביתה התברר לי שחלק ניכר מהרשת העליונה נחרך כתוצאה מגיהוץ רשלני.

פניתי לבעל המכבסה והוא אישר שהחצאית נהרסה בעקבות הגיהוץ של העובדת שלו והציע לפצות אותי בסכום של 50 ש"ח, אמרתי לו שאני לא מעונינת בכסף אלא שיתקן את הנזק ולאחר כמה שבועות הוא ענה שהוא לא יכול לתקן את הנזק והרב שלו פסק לו לפצות אותי ב 100 ש"ח.

אין שום סיכוי שאוכל לקנות חצאית כה יפה וחגיגית ב 100 ש"ח או לחילופין לתקן אותה בסכום זה.

אני סירבתי בתוקף לקבל את 100 השקלים האלו וכעת נראה לי שאפנה לבית משפט לתביעות קטנות.

שאלותי:

1.האם הוא יכול לחייב אותי להגיע לבית דין רבני?

אני לא מעונינת כיון שהוא חרדי ואני לא ואני מתארת לעצמי שיעדיפו אותו שם על פני (שמעתי מקרים כאלו)

2. האם מבחינה הלכתית פיצוי של 100 ש"ח על הרס חצאית שעולה כ 400 ש"ח הוא קביל?

3. אם אלך לבית דין רבני האם אוכל אח"כ לערער על פסק הדין במידה ולא אהיה מרוצה מיחס הדיינים ?

תודה

תשובה

שלום וברכה
בדיני ממונות אין אדם יכול לפסוק בלי שהוא שמע את שני הצדדים. על כן, אני לא יכול לומר פסק דין בעניין, אלא כיוון עקרוני:
א. אם לא הוסכם ביניכם אחרת נראה כי הוא חייב לפצות אותך על פי ההלכה בפיצוי גמור, ולא רק בסכום חלקי. יש דינים מפורשים של אומן (חושן משפט שו, ד).
ב. באופן עקרוני יש לדון בבית דין רבני. ברם, אם אין לך אמון בבית דין רבני (וזה לכשלעצמו מצב נורא, ואין את אשמה בו) מותר לך לתבוע כי זה ייעשה בדרך של }"זה בורר לו אחד", כלומר: את תבחרי דיין אחד והוא אחד והשלישי ייבחר על ידי השניים.
ג. קשה לערער על פסק דין שניתן בבית דין רבני כי בדרך כלל חותרים הדיינים לפשרה מוסכמת. בכל מקרה זה אפשרי, ולפני הדיון הדיינים צריכים לשאול האם אתם רוצים דיון שיהיה אפשר לערער עליו, ואם תעני בחיוב - תוכלי לערער.
ד. רק אם אין לך שום ברירה מותר לפנות לבי"ד של תביעות קטנות. מבחינה הלכתית זה בי"ד יותר טוב מבתי דין אזרחיים רגילים כי לא שופטים שם לאור חוקים ותקנות כי אם לאור השכל הישר, כבבית דין של הדיוטות.

כל טוב