אוניברסיטה או מכללה?

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 16/06/09 18:19 כד בסיון התשסט

שאלה

שלום!

קוראים לי אודליה אני בת 20.5 מרחובות!

לפני שנה סיימתי שנת שי"ל, ועכשיו (כמו כולם) פניי מועדות ללימודים....

יש לי שתי מקומות שבניהם אני מתלבטת.

האחד, מכון בי-ם הממשיך את הדרך הדתית ציונית בה חונכי כל חיי. השני מכללה שהיא שלוחה של אוני' מפורסמת שבה לומדים דתיים חילונים והמון המון ערבים...

(אני לא מזכירה שמות שלא בטעות לגרום ללשון הרע)

יש חסרון אחד בלוט למכון בי-ם והוא שנסיעות גם עולות הרבה כסף (כמעט 800 בשבוע) וגם גוזלות הרבה זמן (מעונות לא בא בחשבון)

והחסרון של המככלה הוא שהלימודים המעורבים..

עכשיו אני שואלת את עצמי 2 שאלות שכל הזמן עולות בי שוב שוב...

1. האם אין לי אמונה ובטחון בה' שהוא זן ומפרנס ואני אעשה השתדלות בשבילו ללמוד במקום שהוא ישמור עליי מלראות/ לשמוע דברים אסורים ולמרות הסכום הרב שיצא על נסיעות ולמרות שבתק' הזו לא אוכל כמעט לעבוד, אני אלך לשם רק בשביל לשמור על הסטטוס מבחינה דתית ואפילו לעלות אותו בכמה דרגות..!??!

2. אם האמונה שלי בו חזקה ויציבה גם אם אני אלך למכללה מעורבת אני אשמור על עצמי, ובן אדם לא נמדד רק שהוא נמצא בין אנשים שדומים לו אלא לפעמים המבחן הוא גם ליד אלה שלא דומים לך...?..

לפי האורך של המכתב ניתן לראות כמה אני מבולבלת!!

מצד אחד אני נרוא רוצה ללכת לי-ם ומד שני המכללה קרובה וזה פחות כסף..

ומצד שלישי אני שואלת...

האם הקב"ה קמת כועס עליי על כל השאלות והתהיות, והאם בהתנהגותי אני בעצם מפגינה חוסר בטחון בה'...

תשובה

שלום

אין ספק שד´ שמח בכך שאת מבקשת לקיים את שני הציווים שהוא ציווה-
´כיבשוה´ , ו ´הייתם קדושים´.

אנו מצווים לנהל (´לכבוש´) את העולם החומרי, לעובדו ולשמרו. זו מצווה- ´ששת ימים תעבוד´, לא רק תנאי ל ´וביום השביעי תשבות´. (רמב"ן)
חלק ממצווה זו הם הלימודים האקדמאים המאפשרים לפתח את העולם.
לכן אל תראי שמא את חוטאת בעצם ההתלבטות.

ולגוף העניין-

עליך לשבת עם עצמך, ולשרטט את מה שטוב בכל אפשרות ומה פחות טוב בה.
קבלי לאור המידע הזה הכרעה. את צודקת שיש כאן ערך לכל צד, וההכרעה תלויה במידת האפשרות שלך לעמוד מול חברה חילונית ולהשאר עם יראת ד´ וקיום המצוות.

אם את מעריכה שכן, ראוי ללמוד במקום שלא יגרום לך פשיטת רגל. אסור שהאמונה שלנו בכך שד´ מכלכל את האדם תגרום לזלזול בערך הכסף. ד´ מפרנס את האדם ע"י מידת האחריות של האדם עצמו.

אך אם את מעריכה שבאוני´ ההיא תפלי מבחינה רוחנית, אל תלכי לשם, אלא למדי במקום השני, גם תמורת הרבה כסף.

הכרעה טובה