א''ב בסליחות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 17/10/10 23:55 ט בחשון התשעא

שאלה

מה משמעות הפיוטים / הקטעים בסליחות שהם לפי סדר הא"ב, א"ב הפןך וכו'?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

התופעה הזאת קימת גם בפרקים שונים בתנ"ך, מפורסמים בהם פרק קמ"ה "אשרי" ופרק קי"ט -שם בכל אות מופיעים שמונה פסוקים.
הסיבה לכך יכולה להיות טכנית - לסייע לזכרון הפרק בע"פ. או אומנותית, לפעול בתוך מגבלות אסטטיות של סדר ה-א"ב ולהוציא דבר שלם.
אפשר שהדברים קשורים לתחום הנסתר - יש רמזים לסודות שטמונים בתוך הפסוקים. לדוגמה הפסוק הראשון: "אשרי יושבי ביתך עוד יהללוך סלה", הינו צירוף האותיות אבי"ע י"ס שהן, לפי הקבלה, ראשי תיבות שמותם של ארבעת העולמות אצילות בריאה יצירה עשיה וי'(10) הספירות שבכל אחד מהעולמות.