תמים תהיה עם ה אלוקיך

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 09/07/19 08:01 ו בתמוז התשעט

שאלה

שלום רב,

אני זוכרת שבאולפנא למדנו 2 פירושים שונים לפסוק "תמים תהיה עם ה אלוקיך".

אחד הפירושים גרס כי יש להיות תמים בעבודת ה ולקיים את התורה מבלי לחקור ולשאול.

פירוש שני גרס כי אדם שישאל שאלות ויחקור, יגיע לכדי הבנה כי יש אלוקים וכך הוא יהיה תמים (שלם) באמונתו.

אשמח לדעת מי הם הפרשנים לכל פירוש?

נ.ב יתכן שאני טועה לגביי הפסוק כיון שלא מצאתי לכך סימוכין באינטרנט אך בוודאות זכור לי שלמדנו פירושים שכאלו בקשר לפסוק מסויים.

תודה רבה.

תשובה

שלום וברכה

הפירוש העיקרי של "תמים תהיה" אינו קשור לשאלות ולחקירה בענייני אמונה.

המילה "תמים" קרובה בעיקר למילה "שלם", לאמור - שלם תהיה עם ד' אלוהיך, בהתנהגות צדיקה, בשמירת מצוותיו, בהליכה בדרכיו, בהתנהגות מוסרית וכדו'.

ובאופן ממוקד, הפסוק מופיע כחלק מהאיסור ללכת אחרי כוחות זרים, כמו בעל אוב, ידעוני, דרישה אל המתים וכדו', ומיד לאחר מכן מופיעה החובה ללכת אחרי דברי הנביא ולשמוע בקולו.

זו מצווה עליונה, שככל שאנו מתקדמים בהתנהגותנו - אנו נעשים תמימים לפני ד'.

ברם, אני מעריך שאת צודקת כי במשך הדורות השתמשו בפסוק הזה גם כדי לעסוק בסוגיית אמונה מתוך חקירה ואמונה מתוך תמימות אמונה. סוגיה זו נידונה הרבה במחשבת ישראל, ובסוגיה זו אני מציע כי תיעזרי בטבלת הסיכום לסוגיה המופיעה כאן: http://machshevethalev.org.il/2017/08/02/%D7%90%D7%9E%D7%95%D7%A0%D7%94-%D7%AA%D7%9E%D7%99%D7%9E%D7%94-%D7%90%D7%95-%D7%97%D7%A7%D7%99%D7%A8%D7%94-%D7%98%D7%91%D7%9C%D7%94-%D7%9E%D7%A1%D7%9B%D7%9E%D7%AA/

כל טוב ויישר כוח