מותר/כדאי להקשיב לשירים של זמר שנמשך לגברים?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 16/03/21 15:39 ג בניסן התשפא

שאלה

יש זמר אחד שאני ממש אוהבת לשמוע כי יש לו קול יפיפה שאני מאוד מאוד אוהבת, אבל כבר כמה שנים שהפסקתי לשמוע אותו כי ממש מפריע לי שהוא הומו ופשוט כל פעם שאני שומעת שירים שלו ישר הוא עולה לי וכל הסיפור שלו והדעות שלו שאני כל כך מתנגדת אליהן. כל המשפחה שלי והחברות יודעים שאני לא שומעת אותו בגלל זה.. הקטע שקצת נמאס לי כי יש לו שירים יפים ממש וקול כל כך יפה שקשה לי עם אי השמיעה שלו.. עכשיו אני לא מדברת על שירים שיש לו על הבן שלו (שלא נולד בדרכים כל כך כשרות) או על בן הזוג שלו או על דברים אחרים של הלהט"ב, אלא על סתם דברים (למרות שמה הסיכוי שזה באמת סתם דברים?)..

השאלה שלי היא האם כדאי לי להמשיך לאסור על עצמי לשמוע אותו (כי באמת ברגע שאני שומעת אותו הוא ישר עולה לי כולל כל ה'תיק' שלו), או לחזור לשמוע אותו (כמובן רק שירים יותר ניטרליים) ולקחת סיכון שרעיונות שמסתתרים בדמות שלו יעסיקו אותי הרבה ויש לומר גם אולי סתם יעצבנו אותי ויהפכו אותי לעצבנית..

תודה על העזרה!!

תשובה

שלום לך.

השאלה שלי היא כל כך חשובה כי לפחות לי, כשקראתי את השאלה, הבנתי שצריך לעשות אבחנה בין רמות שונות בתוך הנפש פנימה.

את האבחנה הזו את עושה בשאלה והיא מה נותן פה יותר משקל הזמר עצמו או השיר?

השאלה היא לא רק ברמה הפרקטית, אלא גם ברמה הנפשית.

ברמה הפרקטית הייתי אומר לך שאין שום בעיה להקשיב לשיר כל עוד מצד התוכן הוא בסדר.

זה רמה פרקטית שמסתכלת על השיר איכשהו.

יש גם דרך, כמו שאת מסתכלת על השיר וזה מה הסיפור הכולל של השיר?

אז כן אפשר להיכנס לפלפולים מי כתב את השיר ומי הלחין את השיר ועוד, אבל את הולכת על הזמר - על הפנים של השיר.

וזה חשוב.

באחד מהשירים שיצאו לכבוד סגירת העשור השביעי של מדינת ישראל, יש שורה שנתנו לזמר שנמצא בזוגיות עם גבר לשיר. בשורה הזו מדובר על משפחה, על ילדים.

על פניו השיר הוא מעולה, אבל יש גם שכל, יש גם מודעות מסוימת בבחירת השורות שנתנו לזמרים ולזמרות השונים לשיר. יש מסר שרוצים להעביר שנמצא גם בסאב-טקסט. הוא לא במילים אלא בסיפור של הפנים של המילים.

האמת, חשוב לשים לב לזה בשיר.

זה רובד אחד, אבל אני רוצה לקחת אותך רובד יותר עמוק שגם נתפס כרובד חסידי, ולכן גם שם אפשר אולי למצוא פתרון מסוים.

מי ששם לב יש את הרב שלמה קרליבך שכשהוא היה מנגן בגיטרה הוא היה מחזיק את הגיטרה באזור הלב, גבוה. לעומת זאת, יש הרבה רוקיסטים שמחזיקים את הגיטרה במקום די טבעי מעל חגורת המותן. לעומת זאת, יש כאלה שמחזיקים את הגיטרה מאוד נמוך, באזור החלציים.

כביכול, כל אחד מנגן ממקום אחר. ממקום גבוה, בינוני ונמוך.

אנשים רואים בזה אמירה. יש ערך למקום ממנו מגיע השיר והמקום שבו.

בציבור החרדי היום מצוי מה שעשו החסידים בזמנו - אם השיר הוא שיר טוב אבל מושר על ידי אדם שאין לו מחשבות גבוהות, או שתוכן השיר בעייתי, היו מגיירים את השיר!

ממש כך.

היום אנחנו מוצאים את זה בהחלפת מלל למלל קצת יותר מודרני, אבל פעם זה היה לקחת את המנגינה ולהפוך אותו לניגון או אפילו לתת לו מילים.

האמת, בחב"ד יש את ספר הניגונים שחולק לארבע בבות (ארבע שערים) ובאמת לשירים האלו יש מקום בתוך הספר, אם כי נמוך. אבל הם שם! כמובן מה שהם גיירו, לא את כל השירים.

למה אני מזכיר את זה?

כי אם הסיפור פה הוא הפנים אז ברור שאת יכולה להינות מהשיר בקאבר של מישהו אחר גם לשיטה שאת הולכת איתה היום.

אבל מה עם הקול של הזמר שאת רוצה לשמוע? איך זה קשור?

אני חושב שאם את מרגישה במקום שהדמות שללו לא תעסיק אותך אין שום בעיה - את ממוקדת בתוכן.

אם את מרגישה שהדמות תאפיל ואת לא תצליחי להינות מהשיר, אני מציע בלי קשר לא להקשיב כי זה יתסכל אותך.

אני לא חושב שאת צריכה להימנע רק בגלל הסיפור רקע שלו, אני חושב שאת צריכה להימנע כי זה מעיב עליך.

כי זה מפריע לך.

אם את תצליחי לנתק בין הדברים, ואם הניתוק הזה בריא לך - תהני!

מה שאולי יכול לעזור, והוא נכון בלי קשר, אבל לא בטוח שתרצי להיכנס לזה הוא כמה מהדברים שאצלך מסומנים כשליליים לגביו באמת נכונים?

אני לא יודע במי מדובר, אבל אם מדובר במישהו שאימץ ילד או ילדה זה מעשה מבורך כשלעצמו, הגם שזה מורכב בגלל התא אליו הילד מאומץ. בדבר הזה אין משהו פסול.

את המשיכה שלו לגברים אי אפשר לשנות מבחינת נתונים, אבל אם הוא לא גר עם עוד גבר, יש פה סיפור מסוים.

אני לא אומר בהכרח להיכנס לפרטים, אבל צריך לזכור שיש לנו תפיסות, בלי קשר לשיר ולזמר הזה, שלפעמים נשענות על מידע לא מדויק (אפרופו סבב בחירות נוסף), ודווקא כשהפרים מתגלים הם משנים את הסיפור, לכאן או לכאן.

מקוהו שהדברים קצת כיוונו אותך ועזרו וכמובן שאם יש עוד שאלות בשמחה אפשר לשאול.

שהמוזיקה תמשיך להחיות אותך בצורה בריאה וכשרה!

נתנאל