שיעור ככותבת ספר החינוך

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 17/11/20 16:59 א בכסלו התשפא

שאלה

ב"ה

לכיפה

שלום כבוד הרב חנן שוקרון.

ספר החינוך מצוה שיג - מצות תענית ביום עשירי בתשרי

ויקרא כ"ג, כ"ז

ושיעור כותבת (תמר) הוא יותר מגרוגרת (תאנה יבשה 19 סמ”ק) ופחות מכביצה (54 סמ”ק), ופחות משני זיתים (2*27סמ"ק) גם כן, ששני זיתים הן כביצה. כלל הענין כבר דקדק מי שהוא בקי ושקל בפלס, שאין במשקל י"ב ארגינץ (12*1.6גרם) ועוד שיעור ככותבת, ודינו כחצי שיעור.

אני לא מבין :כלל הענין כבר דקדק מי שהוא בקי ושקל בפלס, שאין במשקל י"ב ארגינץ (12*1.6גרם) ועוד שיעור ככותבת, ודינו כחצי שיעור.

תודה ממשה

תשובה

שלום משה,

פיסוק המשפט כך הוא:

כלל הענין:

כבר דקדק מי שהוא בקי ושקל בפלס, (דקדק אדם עם יכולות מדידה מדוייקות)

שאין במשקל י"ב ארגינץ (12*1.6גרם) ועוד

(שהנפח לעיל ואפילו יותר ממנו אין בו שיעור ככותבת)

שיעור ככותבת, ודינו כחצי שיעור.

(ולכן דינו 'חצי שיעור' - הכוונה ל: פחות משיעור כותבת האסורה)

יש לציין, שבסוגריים האחרונים כתבת משקל ולא נפח. ומידות חכמים הללו נמדדות בנפח.

בהצלחה בלימודך