צמח ברשות הרבים

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 09/12/19 21:04 יא בכסלו התשפ

שאלה

בס"ד

שבוע טוב כבוד הרב,

אני גר במעונות של אוניברסיטה (משלם לאוניברסיטה שכר דירה), ובשטחי האוניברסיטה ישנם עצים וצמחים רבים שלא נעשה בהם שימוש.

ליד המגורים שלי יש שיח הדסים, וקטפתי ענף אחד לצורך בשמים להבדלה. אחרי שבדקתי, הבנתי שניתן לקטוף פירות במקרים כאלה, אבל ישנה בעיה עם קטיפת ענפים. רציתי לדעת מה עליי לעשות במקרה כזה? האם זה נחשב גזל? ואם כן איך עליי להשיב אותו?

תשובה

שלום וברכה

זו שאלה רחבה שנמצאת בדיון רב, ביחס לפירות (האם הם הפקר, בעיקר כאשר הגננים לא קוטף אותם) וביחס לרשות לקטוף.

ישנו יסוד בהלכה המופיע פעמים רבות בדיני ממונות, שאם ניתן להניח כי ״מחיל״ ודרך בני אדם לא להתעקש על כך - הדבר מותר.

למשל, להטעין פלאפונים במקומות ציבוריים וכדו׳.

ולכן גם כאן ניתן להניח שענף קטן לבשמים מותר, אלא אם כן זה הופך לתנועה המונית ומזיקה - ואז הדבר אסור.

כל טוב