צום אחרי קיסרי

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 26/09/17 19:16 ו בתשרי התשעח

שאלה

כבוד הרב שלום,

לפני כשבוע וחצי עברתי ניתוח קיסרי (שבועיים ממועד יום כיפור).

האם אני צריכה לצום את כל הצום או האם ניתן להקל? אני עדין על משככי כאבים עם 5 ילדים בבית ומאוד חוששת מהצום.

תודה רבה,

ברכה

תשובה

שלום.

ראשית מזל טוב. תזכו לגדלו (או לגדלה) לתורה , לחופה ולמעשים טובים.

יש להתייחס לשאלה משני צדדים - בתור יולדת ובתור מניקה (בהנחה שאת מניקה).

יולדת לאחר שבעה ימים חייבת בצום. אלא שהדין שלה הוא כחולה שאין בו סכנה שצריך להתחיל לצום (אלא אם יש סיבוך כפי שאפרט).

מצד ההנקה - אם את יודעת מניסיונך שהחלב יתמעט בצורה משמעותית באופן שההנקה תיפגע, תתחילי את הצום בשתייה לשיעורין (כפי שאסביר בהמשך) . אם לא, תתחילי לצום.

החל ממחר בבוקר (רביעי) תתחילי למלא את הגוף בנוזלים, כלומר לשתות (בנחת) לאורך כל הימים הללו, ובמיוחד ביום שישי, בשביל שהגוף יהיה רווי.

צריך לבלות את הצום במנוחה עד כמה שניתן, והחיוב שלך בצום קודם לחיוב של בעלך בתפילה בציבור, ולכן אם יש צורך, הוא צריך לשאת בעול הילדים כדי לאפשר לך לצום (אם יש מקור אחר של עזרה, כמובן עדיף).

אם תחושי במהלך הצום איזושהי הרעה במצבך, באופן שמבחינת תחושתך את צריכה לשתות או לאכול, תתחילי לשתות לשיעורין ואף לאכול לשיעורין אם יש צורך. אם זה לא מספיק, את צריכה לשתות ולאכול כרגיל.

אם את רואה במהלך הצום שנוצר מחסור בהנקה, תתחילי לשתות לשיעורין. אם זה לא מספיק, לשתות כרגיל.

שתייה לשיעורין - לפני הצום תמלאי את כל הפה במים, ותמדדי את הכמות הזו. מעט פחות מחצי מהכמות הזו (בדרך כלל בסביבות 30-40 סמ"ק) זה השיעור שלך. את זה את שותה בשעת הצורך כל 9 דקות. אם זה לא מספיק, להקטין את מרווחי הזמן בהדרגה עד ל 4 דקות. ואפילו ל 2 דקות אם צריך. את השתייה הזאת לא לעשות עם מים, אלא עם שתייה מזינה, כגון מיץ ענבים, מיץ טבעי, מרק או חלב. (בשתייה לשיעורין אפשר להגיע לכמויות גדולות במהלך היום).

אכילה לשיעורים - כל 9 דקות עד 32 סמ"ק (ולפוסקים כגר"ע יוסף מודדים בגרמים).

אם זה לא ברור, נא לשאול שוב.

גמר חתימה טובה