פרכיות אורז במקום מצה

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 10/04/20 11:17 טז בניסן התשפ

שאלה

שלום הרב בליל הסדר אכלתי פרכיות אורז במקום מצה, יצאתי ידי חובה? פסח כשר ותודה

תשובה

שלום

יוצאים ידי חובה רק במצה מחמשת מיני דגן. אורז אינו מחמשת מיני דגן, ולכן אין יוצאים בו ידי חובה.

אמנם לשיטת רבי יוחנן בן נורי גם אורז מחמיץ, ויוצאים בו ידי חובת מצה, אך כבר הגמרא עצמה אומרת שלית מאן דחייש לרבי יוחנן בן נורי. והלכה לא כמותו (חוץ ממעט חכמי הצרפתים שחשו לשיטתו כאיסור דרבנן, ומכאן עוד טעם לגזירת קטניות).

וגם לריב"נ, פרכית הלא אינה עשויה עם מים, אלא באויר, ולכן אינה מצה אפילו לדעתו.

עליך לעשות תשובה על ביטול עשה מהתורה, ע"י וידוי, חרטה, וקבלה לעתיד. וד' הטוב יכפר.

כל טוב