עץ חדש

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 25/10/19 09:31 כו בתשרי התשפ

שאלה

בני קנה ושתל עץ שקנה מנוכרי שטוען שהעץ בן 3 שנים מתי מותר לאכול מהפרי ומה הדין לפרי שצומח עכשיו מהעץ

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

אני מבין שקנו שתיל (לא הוצע מהאדמה אלא עמד כשתיל ושתלו אותו לאחר הקניה בקרקע), השתיל הזה אין אנו יודעים עליו דבר, האם עמד כל השלש שנים על קרקע האם היה לו נקב בשקית של העציץ. ואפילו אם היה באדמה חלק מהזמן איננו יודעים כמה זמן היה באדמה וכמה בעציצים ובאיזה צורה. על כן יש למנות שנות ערלה חדשות משעת השתילה אצל היהודי. כידוע ערלה היא דאורייתא בזמן הזה. על כן אפילו אם נאמין לערבי שהשתיל בן שלש, זה שייך לגודל הטכני של השתיל, אבל הלכתית אין אנו יודעים האם היו ג' שנות קרקע, ועל כן בספק דאורייתא יש להחמיר, ואפילו הפירות שעליו כעת אסורים באכילה.

שבת שלום

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ