עלייה לתורה לילד שנולד בחול המועד

חדשות כיפה חברים מקשיבים 13/05/22 15:51 יב באייר התשפב

שאלה

שלום רב,

הבן שלי נולד בכ' בניסן (בשעות הבוקר), תאריך שחל בחול המועד פסח.

בשנה הבאה בעזרת ה' הוא יחגוג בר מצווה (תשפ"ג), ואני לא כל כך בטוחה לגבי ההלכות של העליה לתורה שלו ומתי הן יחולו.

באיזה שבת הוא צריך לעלות לתורה?

מתי הוא יוכל להתחיל להניח תפילין?

באיזה תאריך עליו לעלות לתורה (עלייה שמתקיימת בשני/חמישי)?

האם יש עוד עניינים שעליי לדעת בהתאם?

תודה רבה!

תשובה

שלום לך.

תודה רבה שפנית אלינו.

ראשית, שיהיה הרבה מזל טוב! זה באמת מרגש שהילד מגיע לגיל המצוות.

אכן, מכיוון שאין מערבין שמחה בשמחה (שמחת החג בשמחה פרטית), לא ניתן לעשות עלייה לתורה בחול המועד. מה שכן ניתן לעשות הוא כך:

הנחת תפילין ניתן להתחיל עוד לפני חג הפסח, ואף לברך על התפילין שהחיינו. בפועל הוא מחוייב להניח תפילין רק מיום אסרו חג פסח. אגב, יש קהילות מסויימות שעושות מסיבה לחתן בר מצווה ביום שבו הוא מניח תפילין לראשונה בחייו, ללא קשר לעלייה לתורה, לכן כדאי לבדוק מה נהוג במשפחתכם.

גם שבת חתן ניתן לעשות לפני הפסח, למרות שעדיף בשבת הראשונה שלאחר החג. כל זה תלוי האם באותה שבת אתם מתכוונים להזמין משפחה או חברים, וגם האם השבת חתן קרובה לחג, ותוכלו להספיק להתארגן אליה....

עלייה לתורה יכולה להתקיים לפני חג הפסח או לאחריו. הדבר נתון לשיקולכם, מה יותר נח לכם מבחינת ההתארגנות.

שתזכו לראות בשמחת כל יוצאי חלציכם, אמן!

מזל טוב,

אבי