עדים צריכים לראות את הבעילה | למה אישה לוקה

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 01/05/19 12:12 כו בניסן התשעט

שאלה

ב"ה

שלום כבוד הרב חנן שוקרון.

כתוב והוא והיא לוקין

מדוע היא לוקה ? הרי הפסוק מדבר על הכהן

האם העדים צריכים לראות שהיא עושה מעשה כדי לקבל מלקות?

שידוע לי שבדרך כלל אין מלקות בלי מעשה

ספר החינוך מצוה רסז - שלא ישא כהן אשה חללה (מ)

מדיני המצוה, מה שאמרו זכרונם לברכה קידושין ע"ח ע"א שאין חיוב המלקות לכהן הנושא חללה עד שיבעול , אבל נשאה ולא בעל אינו לוקה, שאין חיוב המלקות אלא בבעילה, והוא והיא לוקין.

תודה ממשה

תשובה

לשואל שלום,

יישר כח על לימודך הפורה.

1. היא לוקה משום שכלל נקוט בידינו: "וְאֵלֶּה הַמִּשְׁפָּטִים אֲשֶׁר תָּשִׂים לִפְנֵיהֶם" – "השווה הכתוב אשה לאיש לכל דינים שבתורה".

זאת אומרת שאם יש איסור של נישואי חללה וכהן, האחריות היא שווה בין המינים ושניהם לוקים.

(מקורות: שמות כא א | קידושין לה א \ בבא קמא טו א)

2. העדים צריכים לראות את המעשה. אין מלקות ללא מעשה, נכון מאוד.

אך, במקרה שהמעשה עצמו הוא דבר שהצנעה יפה לו, כותב הרמ"א (שם על מקרה של ניאוף):

"כיון שהערה בה, היינו שהכניס העטרה, חייב עליה מיתה או כרת. ואין צריכים לראות כמכחול בשפופרת, אלא משיראו העדים אותם דבוקים זה בזה כדרך המנאפים – נהרגים על זה, והאשה נאסרת על בעלה".

(מקורות: שו"ע אבן העזר סימן כ א)

בהצלחה בלימודך