עבודה בשבת

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 07/05/20 09:40 יג באייר התשפ

שאלה

שלום הרב,

רציתי לשאול לגבי עניין שמעסיק אותי המון זמן ולא מצאתי לו תשובה בשום מקום.

כיצד ייתכן שיהודים מותרים לעבוד בשבת ומקבלים על כך משכורת?

לא פעם הייתי באירועי שבת, כגון שבת חתן, אכסניות דתיות והמלצרים שעבדו שם היו דתיים או חילונים אך בוודאות יהודים.

לא מצאתי היתר או פסוק שמאשר עבודה בשבת ואני לא מצליחה להבין איך יכול להיות שיהודי עובד בשבת..גם אם המשכורת ניתנת באופן עקיף על השבת או כל "פתרון" אחר.

תודה רבה ושבת שלום

תשובה

שלום

צריך לחלק את זה לשני דברים.

א. עצם העבודה - זה תלוי כמובן אם מדובר במשהו שמותר לעשות אותו בשבת או לא. למשל למלצר, הרי גם בבית אנחנו מגישים אוכל, נכון? פעולה שאסור לעשות, אסורה בין אם ז עבודה ובין אם לאו.

ב. קבלת שכר - מן התורה אין איסור לקבל כסף על פעולה מותרת שנעשתה בשבת, אלא שחכמים אסרו את הדבר הזה, אבל לא בכל אופן, ולמשל כשהדבר נעשה בהבלעה, כלומר שלא מקבל שכר רק על השבת אלה הוא מובלע בשכר שמקבל גם על דברים שעשה בימי חול, זה מותר. בשלחן ערוך זה מופיע בסימן ש"ו, סעיף ד'.

כל טוב