סמכות רבנית

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 24/09/17 08:53 ד בתשרי התשעח

שאלה

בס"ד

שלום רב,

שאלו אותי שאלה ואני מרגישה שלא הצלחתי להביא תשובה מספיק טובה.

אשמח אם תעזור לי לענות..

איך זה שלגבי אותה סוגיה רבנים שונים אומרים פסיקות שונות? לא מדובר בפסיקה מתוך נוחות?

(ניסיתי להסביר על ציווי "עשה לך רב" ו70 פנים לתורה.

תודה רבה מראש ושנה טובה!

תשובה

ב"ה

שלום.

ראשית צריך לדעת שמחלוקות בהלכה הם תוצאה של הגלות הארוכה שעם ישראל היה נתון בה כ2000 שנה.

ומאז החל עם ישראל לחזור לארצו לפני כ500 שנה אנו עדים לתהליך של צימצום מחלוקות.

ומתוך ראייה זו של התחלת הגאולה חיבר מרן רבי יוסף קארו את השו"ע שהוא ספר שמכריע בין מחלוקות ובין דעות שונות .

ומזמנו ועד ימינו אלה ההלכה נעשתה רווחת יותר ולאט לאט עם ישראל "מתיישר" לפי פסקי השולחן ערוך.

דבר שני לעתים קרובות יש מחלוקת כיצד להבין את המציאות .

אתן לך דוגמא:

האם מותר להשתמש במים של דוד שמש בשבת?

הכלל ההלכתי הוא שמה שמחומם ישירות מהשמש מותר בשימוש ומה שמחומם ע"י תולדות השמש אסור בשימוש . ואז נשאלת השאלה לגבי מים שנמצאים בקולטי ה"דוד שמש" שנמצא על הגג

האם המים מחומים ישירות ע"י השמש (ואז מותר)או המים מחוממים ע"י הצנרת השחורה שמוחממת ע"י השמש (ואז אסור).

דוגמא נוספת היא לגבי שימוש בכלי זכוכית למאכלים בשריים וחלביים או לחמץ וכשר לפסח האם זכוכית הוא חומר שסופח ובולע או שהוא לא סופח ולא בולע ?

בדוגמאות אלו המחלוקת היא מחלוקת במציאות ובהתאם לכך יש מחלוקת בהלכה.

שנה טובה,

עוזיאל אליהו,

.