נטילת ידיים של בוקר שחרית

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 04/10/18 12:37 כה בתשרי התשעט

שאלה

1. האם חובה שנטילת ידיים של בוקר תהיה על ידיים יבשות לחלוטין? (אם התפנה לנוחיות לפני ושטף בסבון ומים)

2. במידה ולא כל בני הבית נוטלים נטילה של בוקר,האם יש בעיה בשימוש במגבת, סקוצ לכלים או כל דבר אחר שיש בו מגע של מים?

3. במידה ולא היה בנמצא נטלה האם ניתן ליטול מכוס חד פעמי חדשה?

4. האם יש חובה ליטול ידים ביציאה מניחום אבלים?

תשובה

לשואלת שלום,

שאלות יפות, יישר כח.

1. באופן בסיסי, לכתחילה אנחנו מקפידים בנטילת שחרית על כל הדברים שמקפדים בנטילה לפני לחם, על אף שחומרתה פחותה. ולכן לכאורה יש ליטול על ידיים יבשות.

אלא שהחיוב לייבש את הידיים תחילה הוא רק באופן שלא נוטלים רביעית על כל יד. כיום שהנטלות גדולות ויש רביעית בכל פעם - אין צורך להקפיד על ייבוש הידיים, גם לפני לחם. והרוצה להחמיר - יחמיר.

במסגרת זו, ראוי להעיר שהגדרת 'יבשות' היא אפילו כשהן לחות מעט באופן שאינו “טופח על מנת להטפיח”; שאם יגעו במשהו אחר הוא לא יעשה לח על ידן.

עוד יש לדעת שמעיקר הדין, מים שעל הידיים מטמאים רק אם הם מי נטילה (לדוגמא: נגעת בידיו הרטובות של אדם שנטל ידיו), אבל מים שבאו מסתם רחיצה, לא צריך לנגב אותן לפני הנטילה.

אולם גם בזה יש שנהגו להחמיר בזה שיהיו יבשות.

לסיכום: בצירוך כל הנ"ל, ייבוש הידיים בנטילת שחרית לא מעכב כלל ואפשר לכתחילה ליטול על ידיים רטובות. ואמנם יש שמחמירים שהידיים תהיינה יבשות.

(מקורות: פסקי תשובות ח”א עמ’ לח | שו”ת ארץ צבי חלק א סימן לה | ביאור הלכה סימן קסב ד”ה הנוטל | )

2. אין בעיה. כל הבעיה היא רק לגעת במאכלים לפני נטילה. וגם זה, בדיעבד לרוב הפוסקים לא נאסר ומותר באכילה (כמו לדוגמא שאנחנו קונים לחם במאפיות סתם)

(מקורות: משנה ברורה סימן ד, יד; ערוך השולחן סימן ד, טו).

3. כן. אין שום בעיה. בדרך כלל צריך למלא אותה כמה פעמים באותה נטילה כי כמות המים לא מספיקה. אציין שגם בזה יש מחמירים, אבל הלכה כמו שכתבנו.

(מקורות: ציץ אליעזר חלק יב סימן כג | חזון עובדיה שבת ב עמוד נו | אז נדברו חלק ו סימן מח)

4. אין צורך.

כל טוּב, בשורות טובות