נטילת ידיים ללחם - על איזה חלק ביד צריך ליטול?

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 23/11/21 20:14 יט בכסלו התשפב

שאלה

האם צריך ליטול ידיים או רק את האצבעות לפני שאוכלים לחם?

תשובה

שלום וברכה,

שאלה זאת נתונה בין מחלוקת הראשונים:

דעת רש"י ותוספות והרא"ש ועוד כמה ראשונים שמספיק ליטול רק עד סוף האצבעות.

אך דעת הרי"ף ועוד כמה ראשונים שצריך ליטול על כל היד כולה.

השולחן ערוך מביא את שתי הדעות, ופוסק שלפני שאוכלים לחם, יש לנהוג כסוברים שצריך ליטול ידיים על כל היד. כך לשון השולחן ערוך (אורח חיים הלכות נטילת ידים סימן קסא סעיף ד):

"שיעור נטילת ידיים, כל היד עד קנה של זרוע; ויש אומרים: עד מקום חיבור האצבעות לכף היד, וראוי לנהוג כדעת הראשון".

וכך כותב המשנה ברורה (סימן קסא ס"ק כא):

"לכתחלה ראוי להחמיר כדעה הראשונה וכן נוהגין העולם ובספר עצי אלמוגים הוכיח שהרבה גדולי ראשונים סוברים כן ויש ליזהר מלהקל בזה".

והביאור הלכה הוכיח שלדעתו של הרי"ף מצטרפים גם הרמב"ם, ר"ח, הסמ"ג, הריב"א, הערוך והרשב"א. ולכן כתב שחייב כל אדם לנהוג כן מעיקר הדין. אך הוא הוסיף ש"הסומך להקל על דעה שניה בשעת הדחק כשאין לו מים אין מוחין בידו".

בברכה רבה,

הלל מרצבך