משמעות השם פלג לתינוק

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 02/03/19 23:20 כה באדר א'

שאלה

שלום כבוד הרב,

אני בחודש התשיעי להריוני עם בן בכור (ב״ה) ואני ובעלי בשלב בחירת השם

מאד אוהבים את השם פלג

והיינו שמחים לדעת האם השם הוא שם טוב לפי היהדות

תודה רבה על זמנך

תשובה

שלום וברכה,

אפתח בברכה שתזכו ללידה טובה ובריאה לאם ולילד.

השם פלג יש לו מספר משמעויות בעברית:

א. נחל מים קטן המתפלג מהזרימה המרכזית.

ב. שם מהתנ"ך - של בנו של עבר (ספר בראשית).

ג. קבוצה / סיעה.

וכעת קצת בפירוט:

השם פלג מופיע בתנ"ך בפסוק: "וּלְעֵבֶר יֻלַּד שְׁנֵי בָנִים שֵׁם הָאֶחָד פֶּלֶג כִּי בְיָמָיו נִפְלְגָה הָאָרֶץ" (בראשית י', כ"ה). פלג התנכ"י נקרא כך על שם הפילוג שהתרחש בדור הפלגה בעקבות מגדל בבל, ומכאן נגזר פירוש נוסף של המילה פלג - קבוצה או סיעה

כמו כן, הביטוי מבטא שפע של זרם מים שבא בנחלים קטנים, כדברי הנביא ישעיהו (ישעיהו פרק ל, כה): "וְהָיָה עַל כָּל הַר גָּבֹהַּ וְעַל כָּל גִּבְעָה נִשָּׂאָה פְּלָגִים יִבְלֵי מָיִם".

וכן מופיע בספר תהלים כביטוי לזרם מים שממנו יונקים העצים מים (פרק א, א-ג): "אַשְׁרֵי הָאִישׁ אֲשֶׁר לֹא הָלַךְ בַּעֲצַת רְשָׁעִים... וְהָיָה כְּעֵץ שָׁתוּל עַל פַּלְגֵי מָיִם אֲשֶׁר פִּרְיוֹ יִתֵּן בְּעִתּוֹ וְעָלֵהוּ לֹא יִבּוֹל וְכֹל אֲשֶׁר יַעֲשֶׂה יַצְלִיחַ".

ועוד כתוב בספר תהלים (פרק מו, ה): "נָהָר פְּלָגָיו יְשַׂמְּחוּ עִיר אֱלֹהִים קְדֹשׁ מִשְׁכְּנֵי עֶלְיוֹן".

וכן (תהלים פרק סה, י): "פָּקַדְתָּ הָאָרֶץ וַתְּשֹׁקְקֶהָ רַבַּת תַּעְשְׁרֶנָּה פֶּלֶג אֱלֹהִים מָלֵא מָיִם

וכן משלי פרק כא, א: " פַּלְגֵי מַיִם לֶב מֶלֶךְ בְּיַד ה' עַל כָּל אֲשֶׁר יַחְפֹּץ יַטֶּנּוּ".

פלג מופיע גם כאזכור של זרם גשמים, כפי שכתוב במשלי (משלי פרק ה, טז): יָפוּצוּ מַעְיְנֹתֶיךָ חוּצָה בָּרְחֹבוֹת פַּלְגֵי מָיִם:

השם פלג בא לידי ביטוי גם כפרץ של דמעות שזורמות, כפי שמופיע בתהלים (פרק קיט, קלו): "פַּלְגֵי מַיִם יָרְדוּ עֵינָי עַל לֹא שָׁמְרוּ תוֹרָתֶךָ":

הביטוי פלג בספר גם בספר איוב מופיע בהקשר של שפע של שמן (איוב פרק כט, ו): "בִּרְחֹץ הֲלִיכַי בְּחֵמָה וְצוּר יָצוּק עִמָּדִי פַּלְגֵי שָׁמֶן".

וגם מזכיר את זרימת הדמעות על הבכיה בחורבן המקדש, כפי שמופיע באיכה (פרק ג, מח): "פַּלְגֵי מַיִם תֵּרַד עֵינִי עַל שֶׁבֶר בַּת עַמִּי:"

לסיכום,

ראינו שלשם פלג יש משמעויות של שפע וזרימה מתוך עדינות ורכות. ומצד שני יש משמעות של חילוק ופילוג.

אם תרצו לכוון את שמו למשמעות החיובית של שמו - זה בסדר לבחור בשם זה.

אם חשוב לכם שם שאין בו שום משמעות כלל של מחלוקת - השם פלג פחות מוצלח.

בהצלחה רבה בבחירה, לידה קלה, ומזל טוב,

הלל