למה אומרים את מזמור לדוד ה אורי וישעי

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 26/12/17 10:51 ח בטבת התשעח

שאלה

למה אומרים את מזמור לדוד ה אורי וישעי בחודש אלול?

מה הקשר? ומה ההקשר?

תודה נועם.

תשובה

ב"ה

שלום.

ראשית אני מתנצל על האיחור בתשובה מפני שמה שהלב חושק הזמן עושק ונתקיים בי "ואחר עד עתה..."

אמרו חכמים שעל פי הפסוק הראשון ה' אורי משמעותו שה' מאיר לנו בר"ה ומושיע אותנו ביוהכ"פ ומסוכך עלינו בחג סוכות "כי יצפנני בסוכה ביום רעה "וכ"ו).

טעם נוסף הוא מפני שבמזמור זה מופיע 13 פעמים שם השם (שם הוי"ה ברוך הוא) ולכן אומרים אותו מר"ח אלול שמאז מתגלים יג מידות הרחמים של ה 'בבחינת "אני לדודי- ודודי לי".

ומה יותר מתאים לאדם לבקש את עצמו בשלהי השנה ולעשות את חשבון נפשו מאין בא ולאן הולך!! שהרי מזמור זה הוא בלשון יחיד נאמר .ודוד המלך מבקש את בקשת עצמו וכשאנו קוראים את אותם הפסוקים וחוזרים על אותם המילים אנו מביעים בכך את מאווי נפשנו כפי שהתבטא הרב קוק זצ"ל "רוח אפינו משיח ה' רוח אפנו הוא את ה' אלוהינו ואת דודו מלכנו נבקש..את האני שלנו נבקש"

ובקשת האני העצמי של האדם נמצאת במשך כל השנה בגולה ומתגלגלת ונשכחת "והאני הולך ומשתכח וכיוון שאין אני אין הוא וקל וחומר שאין אתה..."

ולכן בחודש אלול שבו "המלך בשדה" וקרוב ה' לכל קוראיו לכל אשר יקראוהו באמת הוא הזמן המתאים לעורר את הנפש ולבקש את פני ה'.

שנה טובה ומבורכת,

עוזיאל אליהו,

.