מניין השלל בפרשת מטות

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 24/07/19 09:22 כא בתמוז התשעט

שאלה

למה נצטרך תורתנו למנות את השלל בפרשת מטות?

תשובה

שלום וברכה

אני לא בטוח שהבנתי את השאלה.

לגבי היחס לשלל בכלל: השלל הוא השכר שהלוחמים מקבלים על מלחמתם. אילולי כן, בעולם בו אין ביטוח לאומי ואין מערכת גיוס מסודרת, אף אחד לא יוכל להרשות לעצמו לצאת למלחמה, ולהפקיר את משפחתו ואת עתידו להתמוטטות כלכלית. זו הייתה הדרך הראויה בכל מלחמות המקרא. ב"ה שאנחנו נמצאים במקום אחר לגמרי. כדאי לקרוא את:http://www.daat.ac.il/daat/ktav_et/maamar.asp?ktavet=2&id=1512

לגבי פירוט התורה: נראה שהתורה מעבירה מסר מאוד חשוב - על ההבדל שבין ביזה ובין שלל. פסוקי התורה מלמדים שעם ישראל אינו שבט בוזז, אלא מערכת מסודרת של מלחמה, ומכוחה נאסף שלל המפסידים, מחולק כראוי, מופנה הן כלפי שמיים והן כלפי הלוחמים, וכדו'. זהו מסר חשוב מאוד המבחין בין התפרצות יצרית במלחמה המתדרדרת לביזה, ובין שלל לגיטימי וחוקי כפי שהוא קיים בעולם בו המלחמות הקדומות מתנהלות.

כל טוב