מכה על הלב בברכת סלח לנו

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 14/05/19 18:59 ט באייר התשעט

שאלה

שלום הרב, ראיתי חלק מכים על הלב בסלח לנו,

האם ראוי כך? צריך לעשות או אסור?

תשובה

לשואלת שלום

הדבר תלוי בחילוק בין מנהגים בקהילות ישראל.

א. חלק כתבו שהמנהג להכות בכל תפילה.

ב. יש עושים כן בכל התפילות, ויש שנהגו להמנע בראש חודש וחול המועד ובזמנים אחרים שאין בהם תחנון לאחר שמונה עשרה.

ג. ויש שלא נהגו להכות כלל. בעיקר בקרב קהילות הספרדים לא ראינו שעושים כך.

בטעם הדבר כתבו שהמטרה היא "לומר: אתה גרמת", שהלב הוא מקור התאוות. "כשאדם מתחרט על עונותיו כשבאת לו צרה פתאום הוא כותש ומכה על הלב, לומר שהכל בא לו משום והיא הסבה הראשונה לכל עון ולכן חטאת, וזהו והחי יתן אל לבו".

(מקורות: מגן אברהם סימן תרז ס"ק ג | כתבי האר"י שער הכונות סוף ענין כונת חזרת העמידה | קהלת רבה, סוף פרשה א | קהלת פ"ז פ"ט | מתנות כהונה שם "למה" | חוות יאיר מקור חיים סימן קטו | סידור יעב"ץ)

בהצלחה בהמשך.