מי צריך להשתדל במציאות הזיווג האיש או האישה?

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 09/02/22 00:08 ח באדר א'

שאלה

שלום כבוד הרב,

רציתי לשאול על מי חובת ההשתדלות במציאת בן זוג /בת זוג?

בשבת אומרים "אשת חיל מי ימצא". ולא "מי תמצא".

מה זה אומר? שהבחור צריך לחפש, להתחיל וכו? וחובת ההשתדלות של האישה זה רק לצאת להיפגש?

תודה רבה.

תשובה

שלום וברכה,

לגבי שאלתך על מי חלה חובת ההשתדלות מציאות הזיווג.

גם הבחור וגם הבחורה צריכים להשתדל כדי למצוא את זיווגם.

כמובן שההשתדלות כוללת גם תפילות ובקשת סייעתא דשמיא לאורך כל הדרך.

ולגבי השאלה שלך מהפסוק: "אשת חיל מי ימצא" שרואים שהאיש מוצא את האישה ולא ההפך, אפשר ליישב בכמה אופנים:

א. אין הכוונה שהאיש רק מצא את האישה ולא האישה מצאה את האיש. אלא זהו פרק שבחים על האישה. והפרק אומרים אשרי איש שמצא אשת חיל, אבל היה אפשר לומר אשרי האישה שמצאה איש חיל.

ב. גם אם נפרש שדווקא האיש מצא את האישה (ולא האישה את האיש), עדיין אין זה אומר שאישה לא צריכה לעשות השתדלות כדי למצוא את הזיווג שלה.

ואמנם הגמרא במסכת קידושין (דף ב עמוד ב) כותבת כך:

"תניא, ר' שמעון אומר: מפני מה אמרה תורה "כי יקח איש אשה", ולא כתב כי תלקח אשה לאיש? מפני שדרכו של איש לחזר על אשה, ואין דרכה של אשה לחזר על איש; משל, לאדם שאבדה לו אבידה, מי חוזר על מי? בעל אבידה מחזר על אבידתו".

משמעות דברי הגמרא שדרך העולם שהאיש מחזר אחרי האשה (ופחות ראוי שאישה תחזר אחרי הגבר). אך אין זה אומר שאישה לא צריכה לעשות השתדלות ולפנות לשדכנים שונים (או לשתף מכרים שונים) כדי שיסייעו לה במציאת זיווגה.

בהצלחה רבה,

הלל