מה מברכים על כריך שהמילוי עיקר ?

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 30/12/19 23:04 ב בטבת התשפ

שאלה

שלום,

במידה ואני אוכל סנדוויץ' עם מילוי בפנים ,שהמילוי בפנים זה הרוב והלחם זה המיעוט,

מה עליי לברך ברכה ראשונה?

אשמח גם לפירוט מדוע לברך ברכה זו.

תודה

תשובה

לשואל שלום,

באופן עקרוני הכלל הוא: בכל מאכל שיש עיקר וטפל - מברכים את ברכת העיקר והיא פוטרת את המאכל הטפל. לדוגמא: אורז עם חתיכות גזר, מברכים על האורז מזונות ואין לברך על הגזר כלל.

הדבר נכון עקרונית גם ללחם, כדברי מרן השולחן ערוך: "וַאֲפִלּוּ פַּת שֶׁהוּא חָשׁוּב מִכֹּל, אִם הוּא טָפֵל, כְּגוֹן שֶׁאוֹכֵל דָּג מָלִיחַ וְאוֹכֵל פַּת עִמּוֹ כְּדֵי שֶׁלֹּא יַזִּיקֶנּוּ בִּגְרוֹנוֹ, מְבָרֵךְ עַל הַדָּג וּפוֹטֵר אֶת הַפַּת, כֵּיוָן שֶׁהוּא טָפֵל".

אלא, שבגלל הדומיננטיות התזונתית והקולינרית של הלחם, הוא תמיד עיקר כשנאכל לתיאבון. ובכדי שיחשב הלחם טפל הדרישה היא שמטרת אכילת הפת לא תהיה לשם שביעה אלא לשם מטרה שולית.

לכן למעשה, לשאלתך: על הסנדוויץ' יש לברך המוציא ולאחריו ברכת המזון.

(מקורות: שולחן ערוך סימן ריב | הלכה ברורה שם)

ברכה והצלחה, בריאות שלמה.