מה זה לבעול חלוצה?

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 09/04/19 01:07 ד בניסן התשעט

שאלה

ב"ה

שלום כבוד הרב חנן שוקרון.

אני מבין שהכוונה שבעל חלוצה = אלמנת כהן ?

קטע מתוך ספר החינוך מצוה רסז - שלא ישא כהן אשה חללה

ויקרא כ"א, ז'

ומה שאמרו זכרונם לברכה שם פ"ה ע"א שיש חללים מדברי סופרים (מדרבנן). כיצד,? כהן שבעל חלוצה שהיא אסורה לכהן מדרבנן. ושהיא חללה מדרבנן וזרעה חללים מדרבנן. אבל כהן שבא על אחת מן השניות (שאסור לו מדרבנן *) אין זרעו ממנה חללים אפילו דרבנן, לפי שהוא איסור השוה בכל ואינו מיוחד בכהנים, וכמו שכתבתי למעלה.

תודה ממשה

תשובה

לשואל שלום

יישר כח על קביעת העיתים לתורה והשאלות להבנה.

הסבר הקטע הוא לפי השלבים הללו:

א. יש איסור תורה לכהן להתחתן עם חללה. חללה היא אישה שנבעלה (קיימה יחסי אישות) עם חלל. או: אישה האסורה להנשא לכהן, שנבעלה לכהן.

ב. חלל הוא מי שנולד מנישואים האסורים על כהן. לדוגמא: כהן שהתחתן עם גרושה - הילד חלל.

ג. חלוצה אסורה לכהן מתקנת חכמים, משום שהיא נראית כגרושה.

ד. לכן אם כהן בעל (קיים יחסי אישות) עם חלוצה - היא חללה מדברי חכמים.

ה. יש איסורי נישואין אחרים מדרבנן כגון: סבתא. כהן שבא על סבתו - הוולד אינו חלל, משום שאיסור סבתא שווה בכל ישראל ולאו דווקא לכהן.

ראה ברכך בכל לימודך!