לקרוא תגובות שנכתבו שבת

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 14/10/18 11:05 ה בחשון התשעט

שאלה

שלום כבוד הרב

רציתי לשאול:

יש לי חשבון באחד האתרים בו אני כותבת דעות ביקרות וכו.....

השאלה מה לעשות האם עלי לסגור את החשבון בעקבות כך שיכול להיות שיהודים חילונים יקראו את מה שאני כותבת ואף יגיבו לי בשבת ובעצם יחללו שבת בגללי... שיכתבו תגובה וכו

מה עלי לעשות?????

תשובה

לשואלת שלום,

ראשית אשבח את הרגישות לשמירת המצוות, גם בפרטי פרטיהן, דברים שלעיתים עלולים לברוח לנו מתחת לרדאר. יישר כחך.

השאלה שלך נחלקת לשני תחומים הלכתיים:

1. חשש להכשלת הרבים בכל שאת כותבת טור באינטרנט כשהאתר זמין בשבת (לפני עיוור לא תתן מכשול).

2. חשש הנאה מחילול שבת בקריאת התגובות שנשלחו בשבת.

ראשית כל, להערכתי זה לא המצב, אבל במידה והאתר בבעלותך, אני סבור שלכתחילה יש לנעול אותו בשבת, או לכל הפחות להציב הודעת אזהרה. זאת מפני מספר חששות הלכתיים כגון: דין שביתת כלים, חשש מראית עין ('שם ישראל עליו'), זילותא דשבת ועוד.

(ראו מאמרו של הרב אורי דסברג בתחומין לגבי השארת כספומט פתוח בשבת)

1. כשאת כותבת את הטור ביום חול, אינך עוברת על איסור מפני שהדברים יתפרסמו במהלך השבוע ואין הכרח לקוראם בשבת. האיסור (אם בכלל) הוא על פתיחת האתר בשבת. וגם מדין מסייע ביד עוברי עבירה אין כאן משום שאת לא מסייעת בדבר העבירה עצמו.

לכן מצד זה אני חושב שאין איסור לכתוב את טור הדעה, והרי אלו מעשים שבכל יום בידי אנשים יראי שמיים.

2. הנידון הזה כבד יותר, שכן לחלק גדול מהפוסקים אין להנות כלל מחילול שבת שנעשה במיוחד עבורך. אך נרחיב לגבי המקרה שלך:

הלכה פסוקה היא שכאשר יהודי עשה במזיד מלאכה האסורה בשבת, אסור לו אישית להנות מתוצאות המלאכה הזו לעולם, ואילו ליהודים אחרים מותר להנות ממנה מיד במוצאי שבת. לפי זה מותר לקרוא תגובה במוצאי שבת.

אלא, שיש פוסקים שכתבו שכשהפעולה נעשית במיוחד עבורך - את נכנסת תחת הגדרת האדם העובר עצמו וגם לך זה אסור לעולם.

וכבר העליתי בתשובתי בקישור הזה לדחות את ההבנה הזאת, ועוד שבשליחת תגובה מדובר באיסור דרבנן של כתיבה וחשמל, ועוד שזה באקראי ולא בקביעות.

לכן להלכה- מותר לקרוא במוצאי שבת את התגובות שכתבו לך בשבת.

(מקורות: שולחן ערוך או"ח סימן שיח | ילקוט יוסף, ח"ג מהלכות שבת עמ' ע הלכה לט | שו"ת והשיב משה, סימן י'. וכן בשו"ת מקוה המים חלק ד' סי' לו | הר צבי או"ח סי' קפ)

וכולנו תפילה לחזרתם בתשובה השלמה של כל עם ישראל, ולביאת משיח צדקנו.