לשון הרע דברי שבח על אחר

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 17/05/20 12:09 כג באייר התשפ

שאלה

שלום,

1. אפשר חידוד על רכילות: האם, הלכה למעשה, האם גם דיבורים שאינם גנאי נכללים ברכילות? כלומר האם מישהו אמר על חבר שלי שהוא טוב, אסור לי להעביר לחבר שלי זאת? אם טעיתי, אפשר דוגמא?

2. לגבי לשון הרע: הבנתי שיש ביקורת לגטימית. אבל שיח פוליטי, שנערך בתוך המשפחה, בהכרח כולל ביקורת וגנאי מסוים, האם הוא נכלל בביקורת לגיטימית - הרי ששום תועלת לא תצא מדיון כזה? האם שיחות כאלה בכלל מותרות?

תודה רבה!

תשובה

לשואל שלום,

1. יש איסור 'אבק לשון הרע' גם בדברי שבח כשמתקיים אחד מהתנאים הבאים:

א. לספר בשבח אדם בפני שונאיו. ב. להרבות יותר מדי בשבח חברו, באופן שיעורר אחרים להסתייג או לגנות. ג. אין לספר שבח באופן שמשתמעת ממנו מגרעת ("דוד עוזר מאוד למשפחתו הגרעינית"). ד. אין לספר שבח העלול לגרום נזק ("הוא ממש מהדר במצוות, בנה עכשיו סוכה ענקית מתאימה לאירועים אפילו").

(מקורות: נצור לשונך על סדר 'חפץ חיים' פרק תשיעי)

2. הכלל בזה: לדון לגופו של עניין ולא לגופו של אדם. אין פגם כשמדברים על דעות פוליטיות, מהלכים, סיכונים וכד'. הבעיה מתחילה כשעוסקים באדם ולא בתוכן המהותי של ערכיו ומעשיו.

מבחינה הלכתית, כשעוסקים באדם עצמו בדבר שמפורסם, יש היתר לשוחח עוד, אך בלי להלבין פני האדם או להוסיף פרטים על הסיפור.

בשורות טובות!