למה צריך כאלה פרטי פרטים קטנים בהלכה

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 01/01/20 10:50 ד בטבת התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב.

השאלה היא כזאת:

עם כל העומק והפנימיות והקדושה והמהות של היהדות ועבודת השם,

עם תפילה ותהילים ועבודת המידות והציפיה למשיח וקירוב וקידוש השם בעולם,

שכל כאלה מחברים לקודש ומושכים את הלב לעבודתו ית' לחיי נצח,

קשה לי עם דקדוקי ההלכה.

למה זה משנה בכלל,

זמן תפילה, ואם לא אמר בשמו"ע חוזר או לא,

ובאיזה אופן מותר בשבת, וכמה זה שעור בארבע כוסות.

מה זה עושה בעולם, מה זה עושה בנפש.

אני מבינה שמן הסתם כאלה הצינורות של הקדושה וככה מתדקשים ומקדשים את העולם.

אבל ברור שגן את הכלל הזה קבע הקב"ה. כמו שהיא קבע שישראל יהיה להם חלק בכפרה ותיקון העולם ובקידוש השם - למרות שבאמת הוא לא צריך אותנו, לא צריך אף אחד שיעזור לו,

אלא רצה שככה יהיה לישראל חלק וכו'.

אז למה ברא את העולם בצורה של שמירת הלכה בפרטי פרטים מדויקים

בשביל מה צריכה את הפרטים הקטנים שכ"כ קשה לזכור ולעקוב.

מה התועלת והתכלית.

תודה.

תשובה

שלום

שאלה מעולה

זה מזכיר לי סיפור על מישהו ששלח שאלה לרב בנושא ששאלת עליו.

אחרי כמה ימים הוא שאל את הרב למה הוא לא ענה.

הרב ענה לו שהוא כבר שלח אליו את השאלה למייל שלו (והוסיף את כתובת המייל שאליה הוא שלח את התשובה).

ענה לו האיש, שהוא שכח לשים נקודה אחת בכתובת המייל.

ענה לו הרב - נקודה אחת? זה מה שחשוב?

כלומר, אנחנו מבינים שבהמון תחומים בעולם, אם מפספסים משהו קטן, זה יכול לגרום פספוס גדול.

למשל, אם שוכחים בורג באופניים, זה יכול לגרום לתאונה מאוד לא נעימה, אבל אם שוכחים בורג במטוס, זה יכול לגרום אסון עצום.

זה במישור של להראות שהמציאות כולה עובדת ככה.

אבל אפשר גם להבין למה ראוי שזה יהיה ככה.

הרב אבינר נוהג להביא סיפור על זוג נשוי שהגיעו לייעוץ נישואין.

פתחה האשה ואמרה - אנחנו נשואים כבר 25 שנה, והוא לא אמר לי שהוא אוהב אותי.

קפץ הבעל ואמר - זה ממש לא נכון. אמרתי לך כשהתחתנו, ומאז זה לא השתנה. אם זה היה משתנה, הייתי מעדכן.

כלומר, ברור לנו, שעולם פנימי בלי שמבטאים אותו כלפי חוץ, מעיד על עולם פנימי לקוי. לא רק בגלל שהאשה הייתה צריכה לשמוע את זה ממנו, אלא בגלל שאם הוא לא מבטא את זה, זה מעיד על בעיה באהבה שלו.

עכשיו נניח והוא כן היה מבטא את אהבתו, אבל בצורה רשלנית - מפספס את תאריך היומולדת, מביא לה פרחים שהיא לא ממש אוהבת, קונה לה עגילים למרות שהיא לא סובלת עגילים וכו'. זו גם בעיה, נכון? כי כשמשקיעים במשהו (או במישהו) בצורה איכותית, עושים את זה בצורה מדויקת לפרטי פרטים. ככה זה כשאוהבים.

זה כמובן נושא רחב בהרבה, אבל לסיכום:

נכון שהעיקר זה הלב והפנימיות, ו'רחמנא ליבא בעי' (ה' רוצה את הלב), אבל לב אמיתי מביא את עצמו לידי ביטוי בכל האופנים האפשריים, כולל בפרטי המעשים.

נקודה למחשבה - הנצרות הפקירה את העולם המעשי, והשאירה את הנטייה הרוחנית של האדם בלי ביטויים מעשיים. זה ביטא אצלה ייאוש מהעולם ומהיכולת לתקן אותו.

אל תוותרי לעצמך. הבירורים שאת מבררת ומעמיקה בהם, חשובים ביותר

כל טוב ובהצלחה