ללא נושא

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 20/12/09 12:54 ג בטבת התשע

שאלה

בס"ד

לכבוד הרב שלום,

בכל תפילה יצא לי לראות שיש מילים שמופיעות בלשון זכר ונקבה,והמילים בלשון נקבה מופיעות בתוך סוגריי'ם סמוך למילה שמופיע כזכר. לדגומא בברכת המזון : "רחם ה' אלהינו עלינו ועל ישראל עמך [עמך],ועל ירשלים עירך [עירך],ועל הר ציון משכן כבודך [כבודך] וכו'..

רציתי לדעת מתי בדיוק משתמשים במילה שמופיע בסוגריי'ם?

תודה רבה על זמך.

תשובה

בס"ד
שלום רב,
מצד הרעיון, הכל לשון זכר. הנקבה היא צורה של סיום משפט.
יש לכך גם דוגמאות בתורה:
"ואכלת ושבעת וברכתך את ד' אלוקיך על הארץ הטובה אשר נתן לך" בסוף הפסוק: "לך" צורת נקבה, אבל זו הדרך לסיים את המשפט שכולו מראשיתו ועד סופו פונה לזכר.
הסוגריים בסידור שלך מבחינים בין שתי הסיומות שנוהגות בעדות שונות: אצל האשכנזים מסיימים בצורת זכר ואצל הספרדים - כמו בפסוק שהבאתי - מסיימים בצורת נקבה.
אם כי כאמור זו רק צורת סיום - הפניה כולה, מצד המשמעות שלה, לכל הדעות, היא זכר.
אם אתה נוהג כספרדים - קרא את הכתוב בסוגריים ואם אתה נוהג כאשכנזים - קרא את הכתוב הרגיל.