לימוד תורה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 09/06/11 22:29 ז בסיון התשעא

שאלה

לכבוד הרב שלום

סיפרו לי שבזמן שתינוק יהודי בתוך הרחם מלאך ה" מלמד אותו את כול התורה ואז משכיח האם הדבר נכון ? ואם כן מה עניין בכך ללמד ואז להשכיח ?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

הסיפור נכון. הרעיון שהסיפור מבטא הוא שהתורה היא קנינו מלידה של כל איש ישראל. התורה לא נתונה לבחירה אצל אדם מישראל - היא חלק ממנו כבר מלידה.

כמו נסיך שנולד למשפחה של מלכים, הוא יכול אמנם לברוח מהמציאות הזאת אבל לא יכול לבטל אותה, הוא לעולם ישאר בן מלך. כך בן ישראל נולד למציאות של תורה, הוא יכול לברוח ממנה אבל לא יכול לבטל זאת. התורה היא חלק ממנו.

לעקרון זה יש גם משמעות בתפיסת לימוד התורה. בכל אדם מישראל קיים חיבור לתורה, בשעת לימוד התורה אינך יוצר את החיבור אלא רק מממש אותו. יש הבדל רב בין דברים שאתה שכחת ואתה נזכר בהם לבין דברים שאתה מעולם לא הכרת ואתה פוגש בהם לראשונה. הלימוד אינו מפגש ראשון עם דברים אלא הזכרות בדברים שכבר נמצאים בנו. המפגש עם התורה אינו יצירה חדשה אלא חשיפה של דברים קיימים.