לחיצת יד לנשיא ארה"ב

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 15/07/22 08:57 טז בתמוז התשפב

שאלה

שלום הרב

האם זה בסדר שהזמרת אתמול לא לחצה את היד של נשיא ארה"ב? זה לא חילול השם והלבנת פנים?

חוץ מזה מדובר במישהי שרגע לפני זה שרה בפני גברים, אז מה פתאום היא נזכרה פתאום בשמירת נגיעה?

תשובה

שלום

הרמב"ם בהלכות יסודי התורה (פרק ה') מסביר שקידום השם זה כשאדם נאמן לתורה ולא עובר על איסוריה גם כשהוא משלם על כך מחירים קשים.

בהמשך אותו פרק הוא מסביר שכאשר אדם גדול מתנהג באופן שגורם לבריות לרנן אחריו, או שהוא עושה דברים שנחשבים לא מכובדים או כאלה שנחשבים לבעייתיים, זה חילול השם.

לפי דבריו, ההתנהגות של אותה זמרת בבית הנשיא הייתה קידוש השם גדול, ובוודאי לא חילול השם.

הנאמנות לערכי התורה, והשדר של הערך שתורת ישראל מייחסת לקשר בין איש לאישה, עד כדי כך שאפילו מגע פשוט לא מחולל למקום שהוא לא של זוג נשוי, היא קידוש השם לעיני רבים בישראל ובעולם (כזכור, נשיא ארה"ב כרע ברך בזמנו בפני אישה חרדית, כשהוא שמע כמה ילדים יש לה. נראה שהערכים בנושא הזה קצת יותר מיושרים אצלו מאשר גורמים שונים אצלנו).

הלבנת פנים היא כשאדם מבייש את חברו, לא כאשר אישה שומרת על העקרונות שלה, ומודיעה מראש שהיא לא תלחץ יד, וגם בזמן האירוע היא עושה את זה בנימוס ובכבוד.

לגבי העובדה שהיא שרה בפני גברים באותו אירוע - במחילה, אבל השאלה לא ראויה. מדובר באישה שנמצאת בהליכי תשובה והתקדמות, והעובדה שיש לה עוד לאן להתקדם (אני מניח שגם לך יש עוד לאן להתקדם) איננה קשורה לערך של המעשה שהיא עשתה אתמול.

כל טוב