לחזור על הלימוד.

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 09/01/18 12:00 כב בטבת התשעח

שאלה

שלום לרב.

רציתי לדעת כמה פעמים הרבנים הגאוני עולם

היו חוזרים על לימודם בין אם זה גמרא בין הלכה ובין זוהר ובין כל דבר ?

ואם אפשר טיפ לזיכרון חוץ מחזרות כי אני חוזר הרבה מאוד.

תשובה

ב"ה

שלום.

אכן צריך לחזור על הלימוד כל הזמן.

ש"כל הלומד ואינו חוזר כזורע ואינו קוצר"

ואינו דומה שונה פירקו 100 פעמים לשונה פירקו 101 פעמים.

שים לב שבדפי הגמרא השורות הרחבות של רשי ותוספות בתחילת כל דף הם 4 וזה רמז לאדם לחזור על הדף הזה 4 פעמים מינימום .

ובמשנה במסכת אבות נאמר "רבי דוסתאי ברבי ינאי משום רבי מאיר אומר כל השוכח דבר אחד ממשנתו מעלה עליו הכתוב כאילו מתחייב בנפשו שנאמר (דברים ד') רק השמר לך ושמור נפשך מאד פן תשכח את הדברים אשר ראו עיניך "

ובשו"ע ביו"ד סימן רמ"ו נפסקה ההלכה שחייב אדם לעסוק בתורה כל ימי חייו ומשמע מדבריו שמי שעוסק בתורה לא שוכח .שכתב "וכל זמן שלא יעסוק בתורה הוא שוכח" שים לב !!שאם תעסוק בתורה כל הזמן לא תוכל לשכוח את מה שלמדת כי דברי תורה עשירים במקום אחד ועניים במקום אחר וסגנון הלימוד מוביל אותך כל הזמן לדמות מילתא למילתא ולקשור סוגיות והלכות והוכחות אחת בשניה.

דבר נוסף כדאי לך ללמוד הלכה למעשה מפני שאם מדובר על עיניניי מעשה הרי שזה מכריח אותך לזכור .

בהצלחה,

עוזיאל אליהו,

.