לומר את כל האמת?

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 04/05/20 21:56 י באייר התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב,

רציתי לשאול. בשבת האחרונה בחור שאני יוצאת איתו, קבענו להיפגש במהלך השבת, חבריו (שותפים בדירה) שאלו אותו לאן הוא יוצא והוא לא רצה להגיד להם שיוצא אלי ואמר להם שהולך לראות את אחיינים שלו למרות שפגש אותי . בדיעבד הוא מרגיש מאוד לא בנח ששיקר וגם כעס עלי שבגלל שביקשתי שניפגש עמד במצב מביך מול החברים , הוא לא בן אדם שקרן וקשה לו שכך דיבר. האם לשנות את האמת לשותפים בנושא כזה זה שקר? אני חשבתי שבגלל הסיטואציה זה בסדר מה שאמר, מאוד התאכזבתי שאמר לי ביום שישי שרוצה לבטל כי לא נעים לו מהם. הרגשתי - רגע.. ומה איתי? לאכזב אותי זה בסדר? ...

לא נח לי, מרגישה אשמה על דבר שנראה לי בסדר לא לומר את האמת...

תודה מראש.

תשובה

שלום וברכה

סוגיית אמירת האמת בהקשרים מגוונים היא אחת הסבוכות בהלכה.

לפני שנים רבות כתבתי על כך קונטרס שלם:

https://ethics.tzohar.org.il/%d7%9e%d7%90%d7%9e%d7%a8%d7%99%d7%9d-7/

אני מציע כי תקראי לפחות את הסיכום, כדי להיכנס לנושא עצמו.

ושם תראי כי אכן במצב הזה הטוב ביותר היה כמובן לומר את האמת, שהלוא להיפגש איתך אינו דבר אסור, אלא להפך - רצוי במצב הזה.

והיה נכון מצדו להתגבר על המבוכה.

אולם, אם אין הוא יכול, והשאלה היא המחויבות שלו כלפייך מול המחויבות שלו מול החברים שלו - בוודאי שהמחויבות כלפייך גדולה יותר.

ומדוע ?

א. עצם העובדה שהחברים לוחצים עליו לומר לאן הוא הולך היא גריעותא מצדם, והוא לא מחויב להם.

ב. אין באמירתו להם כל נזק, בעוד שאי-מפגש עימך הוא נזק.

ועוד נימוקים.

כל טוב, ושיקולם מחודש של קשרים טובים ביניכם