לברך על העלים

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 12/03/18 12:06 כה באדר התשעח

שאלה

שלום כבוד הרב

אני וחברי הטוב אסף יצאו לטייל ופתאום נפל על אסף עלה והיה לעלה ריח טוב אז הוא בירך עליו בורא עשבי בשמים ואמר שיש לברך עליו כי יש בו ריח ואני אמרתי לו שאין לברך כי בברכה לא מדובר על עלים מדובר על עשבים ועצים אז לא מי צודק ? אבקש שכבודו יענה במהירות

בכבוד נהוראי

תשובה

ב"ה

שלום נהוראי

יפה עשה חברך שברך על העלה.והודה לקב"ה על הבריאה.

רק שהיה צריך לברך בורא עצי בשמים.

וטעם הדבר הוא שכל מה שיש לו ריח טוב שהאדם נהנה מריחו יש לו לברך עליו ואז להריחו.

וכשם שפרצופי בני האדם שונים כך דעותיהם שונות וכך טעמם שונה והרי ידוע הוא ש"על טעם ועל ריח אין מה להתווכח.."

אגב, אם אדם מברך "בורא עצי בשמים" על דבר שברכתו "בורא עשבי בשמים" לא יצא ידי חובה וצריך לברך שוב את הברכה הראויה.

ואם בירך ,בורא מיני בשמים" יצא ידי חובה.

וכדאי שתדע שהאשכנזים מברכים בהבדלה על הכל "בורא מיני בשמים.

וההגדרה של בורא עצי בשמים" היא :

1)הגבעול הוא קשה.

2)העלים לא יוצאים מהשורש אלא מהגבעול או מהגזע.

3)הגזע או הגבעול מתקיים כרב שנתי.

וההגדרה של "עשבי בשמים"

1)הגבעול שלו רך

2)צריך לזרוע אותו מחדש כל שנה (חד שנתי)

ואם יש מין צמח שהוא כולל את שתי ההגדרות כגון שהגבעול שלו רך אבל הוא רב שנתי לדעת הבן איש חי מברכים על זה "בורא מיני בשמים"

בהצלחה,

עוזיאל אליהו,

.