כשתקום סנהדרין היא תהרוג את מחללי השבת?

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 06/05/20 17:23 יב באייר התשפ

שאלה

שלום הרב

כשיבנה המקדש ב"ה, האם יחזרו לדון את כל מי שחייב מיתת בית דין?

אם כן, אני לא מתחיל להבין איך אפשר לעשות את זה, יש בימינו הרבה חילונים ואתאיסטים, יהרגו את כל מי שמחלל שבת בעדים והתראה?

תשובה

שלום

עד שישובו רוב ישראל ליראת שמים, ינהגו כנראה כבימי תחילת הגלות, שלא הושיבו סנהדרין בלשכת הגזית אלא במקום אחר, ואז גם בתי הדינים של כג' דיינים מנועים מלדון נפשות בכל עיר.

כמבואר בע"ז- "שלא דנו דיני נפשות. מאי טעמא? כיון דחזו דנפישי להו רוצחין, ולא יכלי למידן, אמרו- מוטב נגלי ממקום למקום, כי היכי דלא ליחייבו".

ובאר רש"י- "כי היכי דלא ליחייבו - רוצחים קטלא. דאין דנין דיני נפשות אפילו בסנהדרין קטנה שבכל עיר, אלא בזמן שהיתה סנהדרין גדולה בישיבתה ובמקום המיוחד לה, והוא לשכת הגזית".

וגם לאחר שתשב סנהדרין בהר הבית, עדיין הסיכוי שיהרג אדם הוא נמוך, שכן צריך עדים והתראה, ודיני עדות הם מדוקדקים, וגם ההתראה צריכה להיות מדוייקת הכוללת כמה פרטי דינים שרוב העולם לא בקיא בהם ומסתמא לא מתרה בעוברי עבירה כפי ההתראה ההלכתית.

הענישה בבתי דינים בענייני נפשות היא כשרוב האומה הם יראי שמים.

כל טוב