כיבוד הורים

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 23/10/18 22:27 יד בחשון התשעט

שאלה

בס"ד

שלום כבוד הרב,

האם מותר לי להסתיר מההורים שלי שאני מעשרת מהכסף שלי? הם לא כל כך דתיים ולכן אני לא בטוחה שיבינו ואולי יכעסו עליי שאני מבזבזת את הכסף שלי על תרומה אז האם מותר לי פשוט לא להגיד להם שאני עושה את זה?

תודה מראש

תשובה

שלום.

מכיון שזה הכסף שלך, אז אין לך שום חובה לספר להורים מה את עושה איתו, וכל שכן כשאת עושה איתו מצווה ואת חוששת לתגובתם.

אם פעם הם יגלו ותשאלי למה "ביזבזת" את הכסף שלך, תוכלי לספר להם את מה שאמרו חז"ל בגמרא במסכת בבא בתרא (דף יא):

"מעשה במונבז המלך שבזבז אוצרותיו ואוצרות אבותיו בשני בצורת (נתן לעניים), וחברו עליו אחיו ובית אביו ואמרו לו: אבותיך גנזו והוסיפו על של אבותם ואתה מבזבזם.

אמר להם: אבותי גנזו למטה ואני גנזתי למעלה, שנאמר (תהילים פה) אמת מארץ תצמח וצדק משמים נשקף.

אבותי גנזו במקום שהיד שולטת בו ואני גנזתי במקום שאין היד שולטת בו, שנאמר (תהילים פט) צדק ומשפט מכון כסאך.

אבותי גנזו דבר שאין עושה פירות ואני גנזתי דבר שעושה פירות, שנאמר (ישעיהו ג) אמרו צדיק כי טוב כי פרי מעלליהם יאכלו.

אבותי גנזו אוצרות ממון ואני גנזתי אוצרות נפשות, שנאמר (משלי יא) פרי צדיק עץ חיים ולוקח נפשות חכם.

אבותי גנזו לאחרים ואני גנזתי לעצמי, שנאמר (דברים כד) ולך תהיה צדקה.

אבותי גנזו לעולם הזה ואני גנזתי לעולם הבא, שנאמר (ישעיהו נח) והלך לפניך צדקך כבוד ה' יאספך"

אשרייך ואשרי חלקך