כיבוד הורים וחלומות של הילדים

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 01/08/22 11:31 ד באב התשפב

שאלה

בעקבות מישהי שאמרה 'לכו להגשים את החלומות של עצמכם ולא של ההורים' חשבתי על זה והאם להגשים את מה שההורים רוצים שאהיה נקרא כיבוד הורים ולא להגשים את מה שההורים רוצים שאהיה נקרא חוסר כיבוד הורים?

(נ.ב לא מדובר על ההורים שלי)

תשובה

שלום

כיבוד הורים זה בכל מה שנוגע להורים, לצרכיהם ולכבודם.

וכלשון הרמב"ם בהלכות ממרים:

"איזה הוא מורא, ואיזה הוא כבוד: מורא--לא עומד במקומו, ולא יושב במקומו, ולא סותר את דבריו, ולא מכריע את דבריו, ולא יקרא לו בשמו לא בחייו ולא במותו, אלא אומר אבא מרי. היה שם אביו או שם רבו כשם אחרים, משנה את שמם.

איזה הוא כבוד--מאכיל ומשקה, מלביש ומכסה משל אב. ואם אין ממון לאב, ויש לבן--כופין אותו, וזן אביו ואימו כפי מה שהוא יכול. ומוציא ומכניס ומשמשו בשאר הדברים שהשמשים משמשים בהן את הרב, ועומד בפניו כדרך שעומד מפני רבו."

ועוד דוגמאות שם.

אבל בדברים הנוגעים לחייו של הבן, בין אם דברים מהותיים כמו בחירת בן/בת זוג ובין אם דברים שוליים כמו צבע החולצה, אין בהם מצוות כיבוד.

כמובן, שגם בדברים אלו צריך להתנהג בצורה מכובדת, ובטח שלא לריב עליהם, וכמובן, שתמיד נכון לא להתעקש על דברים לא מהותיים, וכמובן שבגילאים צעירים הילד נמצא ברשות ההורים וצריך להקשיב להם, אבל בגדול, בדברים הנוגעים לחייו של הבן, הוא זה שאמור להחליט עליהם.

כל טוב