ירושה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 10/02/20 10:57 טו בשבט התשפ

שאלה

ב"ה

שלום כבוד הרב גלעד שטרואס

לגבי: ובן ממזר או אח ממזר הרי זה יורש כשאר הבנים, ואפילו בן ממזר שנשתמד יורש הוא

איזה אב הוא יורש ? את הביולוגי ?

ספר החינוך מצוה ת - מצות דיני נחלות

במדבר כ"ז, ח' - ט'

מדיני המצוה מה שאמרו זכרונם לברכה במתניתין דיש נוחלין שם קט"ו ע"א, סדר נחלות כך הוא, איש כי ימות וגו', הבן קודם לבת, וכל יוצאי ירכו של בן קודמין לבת. הבת קודמת לאחים, וכל יוצאי ירכה של בת קודמין לאחים (של הנפטר) . האחים או האחיות במקום שאין אחים , קודמין לאחי האב (לדודים של הנפטר), וכל יוצאי ירכן של אחים או של אחיות קודמין לאחי האב. ואחי אביו, או אחיות אביו (דודות שלו) במקום שאין אחים לאב, קודמין לשאר קרובים. זה הכלל, כל הקודם בנחלה יוצאי ירכו קודמין, והאב קודם לכל יוצאי ירכו. ועל הדרך הזה שאמרנו הולך ועולה עד ראש הדורות, לפיכך אין לך אחד מישראל שאין לו יורש. ומה שאמרו שם ק"ח ע"א, שאין האם יורשת בניה, ודבר זה קבלה. והאחים מן האם אינם יורשין זה את זה, דמשפחת אם אינה קרויה משפחה. ובן ממזר או אח ממזר הרי זה יורש כשאר הבנים, ואפילו בן ממזר שנשתמד יורש הוא, אבל בן שפחה (גויה) ונכרית אינו יורש ואינו כבן לשום דבר. וחכמים תקנו שיהא האדם יורש את אשתו מן הנשואין, וסמכו הדבר מן הכתוב.

תודה ממשה

תשובה

בס"ד

שלום רב,

בן הוא זרע אביו ('אב ביולוגי'). אינני מכיר בן שאינו מזרע אביו.

בן ממזר חייב גם בכיבוד אב (לפי הרמב"ם; הלכות ממרים פרק ו הל' י"א).

לוט שכב עם בנותיו. עמון ומואב בניו, הם ממזרים, בכל זאת הם יורשים את לוט.

מי שיבוא על אשת איש. בנים שיולדו לו ממנה הם ממזרים, בכל זאת הם יורשים אותו.

תזכה, בעז"ה להגדיל תורה ולהאדיר.