יציאה לחוץ לארץ

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 08/01/20 18:06 יא בטבת התשפ

שאלה

שמי אורי צחור. אני תלמידה בכיתה ט' בבר אילן. קיבלנו משימה במחשבת ישראל לעשות שאלת רב על דילמה.

השאלה היא כזאת:

לו היית נדרש מהוריך להתלוות אליהם לטיול בחוץ לארץ האם היית שומע בקולם ומקיים את מצוות כיבוד הורים או נשאר בארץ כי יש איסור לצאת מהארץ כפי שפסקו חכמים.

אשמח אם תוכל לענות לי על השאלה לפי דעתך.

תודה רבה מראש????????

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

על האיסור לצאת לחו"ל עיין:

בין המחמירים שלא לצאת לטיול לחו"ל, יחו"ד ה, נז; עשה לך רב ח, מט; וכך משמע מדברי מרן הרב במשפט כהן קמז; וכן משמע מהרב גורן 'במשנת המדינה' עמ' 31 בשאלה על אילת. וכן מובא בספר 'ארץ צלצל כנפים' בשם הרב ליאור, והרב זלמן נחמיה גולדברג. ולכך נוטה הרב אריאל באהלה של תורה ב, ט. בין המקלים: הרב ישראלי בארץ חמדה ספר א' א, י, שהקל לצאת על מנת לחזור לכל צורך אפילו של רשות. ושלא לצורך כלל – אסור. וכ"כ בשבט הלוי ה, קעג. וכ"כ הרב שלמה דיכובסקי בתחומין כ'. (מתוך פניני הלכה).

לדעות שיש איסור ביציאה אין להקשיב לקול ההורים כמבואר בשו"ע (רמ, סעיף טו), אבל מכיוון שלגבי ההורים יתכן שהם סוברים שזה לא איסור, א"כ יש מקום לשמוע בקולם, אבל כל זה כאשר קודם ראוי לשכנע אותם בדרכי נועם ובהסברה נכונה מדוע אתה לא רוצה לצאת, אבל אם הם יתעקשו על כך אפשר לנסוע כמי שכפו אותו ולא צריך להתלהב בנסיעה אבל מאידך לא לגרום למריבות במשפחה, מכיוון שיש רבים שמקלים.

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי