טומאת מיטה בנזיר

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 27/08/18 14:50 טז באלול התשעח

שאלה

ב"ה

שלום כבוד הרב

מה הכוונה - או מטה ?

קטע מספר החינוך מצוה שעו - שלא יטמא הנזיר במת ובשאר טומאות

במדבר ו', ז'

אבל אם נטמא בגוש ארץ העמים (גוש של אדמה מארץ העמים, שחז"ל גזרו עליה טומאה)

או בשדה שנחרש קבר בתוכה שהן מטמאין במגע ובמשא, או שהאהילו עליו ועל אחת מן השתים עשרה טומאות הנזכרות שריגים (זמורות ענפי גפן) היוצאים מן האילנות או הפרעות (אבנים) היוצאות מן הגדר או מטה (מיטה ??) או גמל וכיוצא בו ונטמא באהלן, או ברובע (345 סמ"ק) עצמות שאין בהן לא רוב מנין ולא רוב בנין (גוף האדם)...

תודה ממשה

תשובה

שלום משה,

קודם כל דע לך שחלקים רבים מספר החינוך מקורם בספר משנה תורה לרמב"ם.

הקטע שהבאת לקוח מהלכות נזירות פרק ז:

וְכֵן נָזִיר שֶׁנָּגַע בְּעֶצֶם הַמֵּת אֲפִלּוּ עֶצֶם כִּשְׂעוֹרָה אוֹ נְשָׂאוֹ הֲרֵי זֶה מְגַלֵּחַ עָלָיו וּמֵבִיא קָרְבְּנוֹת טֻמְאָה וְסוֹתֵר אֶת הַקּוֹדְמִים. וְאֵין עֶצֶם כִּשְׂעוֹרָה מְטַמֵּא בְּאֹהֶל. אֲבָל נִטְמָא בְּאַחַת מִשְּׁנֵים עָשָׂר דְּבָרִים הַלָּלוּ. בְּגוּשׁ אֶרֶץ הָעַכּוּ''ם אוֹ בְּשָׂדֶה שֶׁנֶּחְרַשׁ קֶבֶר בְּתוֹכָהּ שֶׁהֵן מְטַמְּאִין בְּמַגָּע וּבְמַשָּׂא. אוֹ שֶׁהֶאֱהִיל עָלָיו וְעַל הַשָּׂרִיגִים הַיּוֹצְאִים מִן הָאִילָנוֹת אוֹ הַפְּרָעוֹת הַיּוֹצְאוֹת מִן הַגָּדֵר אוֹ מִטָּה אוֹ גָּמָל וְכַיּוֹצֵא בּוֹ. אוֹ שֶׁנִּטְמָא בְּאֹהֶל רֹבַע עֲצָמוֹת שֶׁאֵין בָּהֶן לֹא רֹב בִּנְיָן וְלֹא רֹב מִנְיָן. אוֹ שֶׁנִּטְמָא בִּרְבִיעִית דָּם מִן הַמֵּת שֶׁהִיא מְטַמֵּא בְּמַגָּע וּבְמַשָּׂא וּבְאֹהֶל. אוֹ שֶׁנִּטְמָא בְּגוֹלֵל אוֹ בְּדוֹפֵק שֶׁהֵן מְטַמְּאִין בְּמַגָּע וּבְאֹהֶל. אוֹ שֶׁנִּטְמָא בְּאֵיבָר מִן הַחַי אוֹ בְּאֵיבָר מִן הַמֵּת שֶׁאֵין עֲלֵיהֶן בָּשָׂר כָּרָאוּי. הֲרֵי זֶה אֵינוֹ סוֹתֵר

במילה 'מיטה' הכוונה היא שמתחת למטה זה נחשב כמו טומאת אוהל.

כי יש ארבע רגליים וחלל תחת מרכז המיטה.

המשותף לכל הדברים האלה שהם נחשבים 'אוהל רעוע' שמטמא רק מדרבנן ולכן אין הנטמא בהם חייב תגלחת טומאה מהתורה.

בהצלחה בלימודך.