חשמל בשבת - הליכה ברחוב המדליקה פנס

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 17/06/19 07:35 יד בסיון התשעט

שאלה

שלום,

האם מעבר בשבת בתחום פנס פרוז׳קטור שמופעל כשמישהו עובר בסמוך לו וכן מצלמות שמדליקות אור ו/או נעות כשמישהו עובר בסמוך להן, מותר ובאילו תנאים?

תודה, שבת שלום וחג שמח.

תשובה

שלום וברכה

זו סוגיה יסודית שכמעט כל רבני דורנו עוסקים בה.

הדבר תלוי במשתנים רבים. ברם, אם הצבת התאורה לא נעשתה כלל על ידך, ולעולם אין לך כל השפעה עליה, ואתה היית הולך במקום הזה גם אם לא הייתה תאורה וכדו' - אתה יכול להתעלם מכך. זה לא רק דבר שאינו מתכוון (כי אם זה היה דבר שאינו מתכוון - זה היה נחשב כפסיק רישיה, ואסור), אלא אפילו פחות מכך - פעולה שאין לה כלל משמעות בעולמך, ואינה מכוונת למשמעות זו.

המקור היסודי של פסיקה זו הוא עמדת הרשב"א במלאכת צד במסכת שבת, אולם כאמור זה מחייב בירור הרבה יותר מורכב, שנעשה על ידי רבנים רבים בזמן הזה.

כל טוב