חסד להעלות לתלמידה ציון לבגרות

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 24/05/21 17:34 יג בסיון התשפא

שאלה

שלום כבוד הרב,

אני מורה מקצועית באולפנה. לקראת הבגרות נתתי לתלמידות את הציונים השנתיים שלהן. אני תמיד מעלה לכל תלמידה בכ-5 נקודות מעבר לציון המשוקלל. פנתה אלי מחנכת של אחת התלמידות וביקשה להעלות לה יותר כי התלמידה התאמצה וזה יהיה חסד. השאלה שלי היא האם להעלות בציון זה באמת חסד מבחינה הלכתית, או כל עניין שקשור להלכה? ואם התשובה חיובית, האם זה אמור לשנות משהו במתן ציונים?

בכבוד רב.

תשובה

שלום וברכה,

אשרייך שאת מלמדת את בנות ישראל ומגישה אותן לבגרות.

התוספת של 5 נקודות שאת נוהגת להוסיף זה כבר 'חסד' גדול בעבורן. זהו דבר שלא מקובל במקומות אחרים, ואולי יש שיגידו שהוא לא הוגן כלפי תלמידות / תלמידים במוסדות אחרים שלא מוסיפים להם את הניקוד הזה.

לגבי הבקשה ממורה אחרת להוסיף לתלמידה מסוימת נקודות בציון בגלל שהיא התאמצה. זה דבר שצריך לבדוק האם הוא נהוג במוסדות החינוך השונים. אם בדרך כלל נוהגים להוסיף ציון לתלמיד/ה שהשקיעו במיוחד את יכולה להוסיף לה. אך אם זה חורג מהנורמה הקבועה לענ"ד אין זה נכון לעשות זאת.

לגבי הקשר בין הוספת ניקוד למושג 'חסד', אינני משוכנע שזה נכון.

חסד זה נתינה לנזקק בשעה שצריך לכך. אם את הציונים בבגרות יתנו מתוך חסדים אין משמעות לציונים בכלל. מטרת הציונים להעריך את הידיעות של התלמידים, ולא לעשות חסדים כאלו או אחרים.

אולי בגלל חסדים כאלו, ישנם מוסדות לימוד גבוהים שכמעט ולא מתחשבים בציוני הבגרות.

בהצלחה רבה,

הלל מרצבך