חימום בשבת של מרק טחון סמיך

חדשות כיפה רבני כושרות 28/10/19 17:49 כט בתשרי התשפ

שאלה

האם מותר לשים על הפלטה בשבת מרק שהוא סמיך שניטחן בבלנדר?

תשובה

שלום וברכה

אסור לחמם בשבת מאכל נוזלי שהצטנן.

כדי להגדיר מאכל נוזלי צריך לכאורה להבין מה טעם החילוק בין לח ליבש? אפשר להסביר זאת מבחינה הגיונית, שהחימום במאכל נוזלי משמעותי הרבה יותר ולכן יש בו בישול אחר בישול, או שנותר מהבישול הראשון רושם בו. לפי זה מאכל סמיך שהבישול הראשון משמעותי בו כשהצטנן מותר, הגרש"ז למשל הגדיר קטשופ כיבש, וכן דעת הגרי"ש אלישיב.

לעומת זאת יש כאלה שהבינו שזו סוג של גזירה שיש בישול בלח, האגרות משה כתב שכל מה שזקוק לדפנות הכלי ואילולא הן היה מתפשט על הכלי נחשב כנוזלי, ויש שהגדירו שכל מה שנשפך בגושים ולא בקילוח נחשב יבש.

בברכה

יצחק דביר