חטא מרים

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 30/05/22 03:10 כט באייר התשפב

שאלה

:     מדוע לא נענשה ציפורה יחד עם מרים? הרי היא דיברה על כך שמשה עזב אותה, כלומר גם היא דיברה על משה לשון הרע?

    מדוע ה' פירט למרים ואהרון על תכונות משה-הרי יכול היה להעניש אותם, מדוע ה' צריך לתרץ להם

ומאיפה לקחת זאת ?

תשובה

שלום

א. ציפורה לא דיברה לשון הרע אלאצרק אמרה שמשה פירש ממנה. זה לא דבר רע. מרים דיברה על כך שלכאורה לא היה צריך לפרוש כמו שהיא ואהרן לא פירשו, וזה היה הלשון הרע שהשוותה את מעלתם למעלתו, ובכך הקטינה את מעלתו.

ב. מכך שה' פירש להם את תכונות משה למדנו לימוד עצום, מהי מעלת משה ומהי מעלת נבואתו, שמכוחה זכה להיות זה שניתנה התורה על ידו.

וכן למדנו את מה שאמרו חזל על חומרת לשון הרע, שאפילו בדיבור כמו זה של מרים, שהיה רק על הבדלי מעלה וללא כוונה לגנותו, יש איסור, ונענשים על כך. קל וחומר על לשון הרע של גנאי עם כוונת גנאי.

כל טוב