חובת הצבעה למפלגה שבה חברים

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 01/01/20 11:48 ד בטבת התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב,

שאלתי היא לגבי אדם שמתפקד למפלגה כלשהי, ומצביע שם בפריימריס. נניח שבזמן ההתפקדות הוא שקל בחיוב להצביע לה, אבל לא היה בטוח לחלוטין. האם אותו אדם "מסונדל" ברמה ההלכתית או האתית, וחייב להצביע למפלגה זו?

אני מניח שאם המפלגה שינתה כיוון באופן מהותי, אין חובה להצביע לה. אבל מה אם דעתו של האדם השתנתה? האם עליו להצביע כעת למפלגה שאינה המיטבית עבור המדינה בעיניו?

בתודה

תשובה

שלום וברכה

לפני שנים רבות כתבתי (על רקע ניסיונות השתלטות פייגלין על הליכוד) שמדובר במעשה משחית, שאסור לעשותו, כי מדובר ברמאות של ממש.

ראו: https://www.makorrishon.co.il/nrg/online/11/ART/931/509.html

עמדתי עקבית ושיטתית, בכל מפלגה ובכל הקשר, והיא עמדה מוסרית, ואינה צבועה בצבע כלשהו. אגב, נתבעתי בדין תורה על לשון הרע, ובית הדין פסק כמובן לטובתי, וביקש להבהיר שלא טענתי ח"ו שמדובר באנשים מושחתים ואז היה מדובר ח"ו בהוצאת שם רע, כי אם בטענה על המעשה.

ברם, אם מדובר במצב בו אדם "שקל", "לא היה בטוח", "שינה את עמדתו" וכדו' בכנות – אין בזה כל מעשה רע, וזו מציאות שהיא חלק מהמערכת הפוליטית.

כל טוב