זוגיות - בעלי מכנה אנשים בכינויי גנאי

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 03/10/18 23:34 כד בתשרי התשעט

שאלה

בעלי תלמיד חכם, דעתן מאוד.

לא אחת כאשר הוא שומע אדם המביע דעה שאינה תואמת לדעותיו, הוא יכול לכנות את אותו אדם (בפני,ולא בפני אותו אדם) בכינויים שונים: אדיוט, טיפש,וכו.

שיתפתי אותו שקשה לי לשמוע את אותם הביטויים, ושערכו יורד בעיני כאשר הוא נוהג כך.

בעלי ניסה להסביר לי שגם הנביאים השתמשו בביטויים חריפים כלפי הטועים, ואף טען שאינו אוהב שאני מעירה לו על כך.

אני בטוחה שאילו אינם ביטויים הולמים ואני גם בטוחה שבזוגיות בריאה יש לשתף האחד את השני בתחושות ובנקודות קשות.

אשמח לשמוע דעתך

תשובה

שלום וברכה,

אפשר להבין אותך מאוד. לא קל לשמוע ביטויים חריפים ובפרט מתלמיד חכם כלפי אדם אחר.

ועוד יותר כשזה בעלך שאת רוצה לכבדו ואת שומעת אותו מדבר באופן חריף כלפי הזולת.

אציע, לחלק את הדברים לכמה שלבים:

א. לדון לכף זכות.

תנסי לדון אותו לכף זכות. תנסי להבין למה הוא ככה מתבטא.

אולי כך מדברים בבית הוריו?

אולי יש לו מזג קצת חם?

אולי לא מכבדים אותו מספיק והוא מוציא כעסו על אנשים אחרים?

אולי יש לו קנאות לתורה שמתבזה, וזה גורם לו ככה להתבטא?

הגמרא כותבת (תענית ד) שתלמידי חכמים לפעמים כועסים: "אמר רבא: האי צורבא מרבנן דרתח - אורייתא הוא דקא מרתחא ליה". ייתכן שכח התורה שלו גורם לו לכעוס לפעמים. זה לא מצדיק, אבל אולי עוזר קצת לדון אותו לכף זכות.

ב. איך מעירים הערות.

חשוב לדעת איך להעיר הערות, באופן שיתקבלו על הזולת.

זה נושא שצריך תמיד להתחזק בו. וחשוב לעבור עליו.

להלן קישור לכלים איך מעירים הערות:

https://www.kipa.co.il/%D7%97%D7%93%D7%A9%D7%95%D7%AA/%D7%93%D7%A2%D7%95%D7%AA/%D7%99%D7%91-%D7%A9%D7%9C%D7%91%D7%99%D7%9D-%D7%91%D7%94%D7%A2%D7%91%D7%A8%D7%AA-%D7%91%D7%99%D7%A7%D7%95%D7%A8%D7%AA/

ג. לגופו של עניין, זה נכון שיש ביטויים חריפים בנביאים כלפי רשעים גמורים.

השאלה אם זה נכון במקרה הזה? האם מדובר על רשעים ממש?

כבר כתבו גדולי ישראל שהיום קשה לכנות אדם רשע.

וכל דיבור שלילי שאדם מדבר הוא מזיק מאוד לנפש שלו. ופוגם במידותיו.

בתפילה שתזכו לזוגיות טובה,

בהצלחה רבה

הלל