התנגדות לשטיינזלץ

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 22/11/18 18:04 יד בכסלו התשעט

שאלה

הרב למה מתנגדים לרב שטיינזלץ לפירוש התלמוד המבואר שכתב? מה הבעיה בשטיינזלץ?

תשובה

לשואל שלום,

קודם כל, יש לציין שבמהדורת שטיינזלץ יש הסכמות מגדולי ישראל; הרב משה פיינשטיין, הרב עובדיה יוסף, הרב מאיר מאזוז, הרב זלמן מלמד ועוד.

אענה על השאלה מנקודת המבט שלי, ייתכן ואיני בקיא בכל השיקולים.

התנגדות המתנגדים הייתה ממספר סיבות:

א. חינוכית- לא להרגיל את התלמידים ל'האכלה בכפית', אלא לשמור על 'עמל תורה'.

ב. פגיעה ב'צורת הדף' שנחשבת כמעט 'קדושה' בחוגים מסויימים. למרות שסידור הדף בדפוס וילנא נבע משיקולים טכניים בלבד ואין בו שום קדושה עצמית..

ג. עולמו ההשקפתי של המחבר שונה מעולמם של המתנגדים, במספר סוגיות.

ד. הרב שך התנגד לכל ביאור ופירוש הגמרא בשפה מודרנית.

ה. הכנסת הנחות יסוד *פרשניות*, בתוך *הביאור* המילולי.

בין המתנגדים (שזכורים לי כרגע): הרב שך, הרב וואזנר, הרב אלישיב, הרב שטיינמן, בעל ה'ציץ אליעזר'.

בכל מקרה, אתה יכול להבין שרבות מהטענות נופלות למעשה, שהרי תלמוד שוטנשטיין 'נגוע' גם הוא בהן, ומצוי ברבים מבתי המדרש מכל קצוות הקשת.

אגב, הרב שטיינזלץ היה הראשון לבאר את הגמרא בעברית מודרנית (התחיל ב1965). לעניות דעתי הטעות *הטקטית* המרכזית של המפעל היתה שהוא לא שמר על 'צורת הדף' המוכרת והידועה לציבור הלומדים. (ואכן כיום ישנה מהודרת 'שטיינזלץ' עם שמירה על צורת הדף).

בהצלחה בלימודך ובכל מעשה ידיך