השם חוזר בו מהבטחות?

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 05/05/20 18:54 יא באייר התשפ

שאלה

שלום הרב

שאלה על הבטחות של השם

למדתי שהשם לא חוזר בו מהבטחות טובות אף פעם, אבל מהבטחות של פורענות יש סיכוי שהם לא יתקיימו בגלל חזרה בתשובה.

אז ככה, אם השם לא חוזר בו לעולם מהבטחה טובה, אז למה הגמרא בברכות אומרת שיעקב פחד למרות שהשם הבטיח לו שיהיה איתו, כי חשש שמא יגרום החטא? הרי שום חטא שלו לא יכול לבטל את ההבטחה הקודמת של השם שישמור עליו??

לא מצאתי תשובה, הרב יכול לענות לי?

מאיר

תשובה

שלום

לענ"ד יתכנו שתי תשובות בדבר-

א. יש יוצא דופן אחד שבו ד' כן מבטל (-כביכול) נבואה טובה, והוא אם הצדיק לא מחה בעוברי עבירה. זה מבואר בגמרא.

יתכן שיעקב חשש שיחטא בכך שלא ימחה על עבירות סביבתו, ובזה אכן הנבואה לטובה כן תתבטל והוא יהרג.

ב. הרב זצ"ל מבאר באחת מתשובותיו ההלכתיות, שיש הבדל בין נבואה טובה שנאמרה על ידי נביא, שממנה אכן אין חזרה. לבין נבואה שנאמרה לנביא עצמו אך לא נאמרה על ידי הנביא לעם. שבזה אכן נבואה לטובה יכולה להתבטל.

יעקב קיבל את הנבואה שד' ישמור עליו, אך לא ניבא זאת לאחרים, ולכן לפי הכלל הנ"ל אכן יש אפשרות שתתבטל בשל החטא.

כל טוב