הפסק בארוחה ברכה בדרך

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 28/10/19 11:39 כט בתשרי התשפ

שאלה

בס"ד

שלום כבוד הרב,

1. אם אני באמצע ארוחה (עם לחם) ואני צריכה לצאת לאנשהו. אני יכולה לצאת ואז לחזור לאותו מקום ולברך? (זה משנה אם אני יוצאת לקצת זמן או לזמן ממושך)

2. אם אני נגיד לוקחת כמה עוגיות ויוצאת לטיול ואוכלת אותם תוך כדי, אני צריכה לברך בדיוק במקום שגמרתי לאכול? או שאפשר להמשיך בטיול ולברך בסוף?

3. יש הבדל אם במקום עוגיות לקחתי איזה פרי (כאילו שברכתו שהכל)?

4. אם התחלתי לאכול מזונות ואז יצאתי לאיזשהו מקום והיה בדעתי לחזור ולהמשיך לאכול, האם אני צריכה לברך מחדש? (זה משנה אם יצאתי להרבה זמן)

תודה רבה על האתר, הוא ממש עוזר

תשובה

לשואלת שלום,

1. לכתחילה - ברכי במקום ברגע שסיימת, ולאחר מכן צאי למקום שאת צריכה.

אם יצאת - עלייך לחזור ולברך במקום בו אכלת.

(מקורות: שו"ע סימן קפד | משנ"ב שם)

2. לכתחילה כן, מברכים במקום בו סיימת. או אפילו בהמשך הדרך, כי כל הדרך נחשבת 'מקומך' לעניין הברכה. שימי לב בברכה הראשונה "מזונות" שכבר יהיה בדעתך לאכול בדרך.

(מקורות: שו"ע קעח ד)

3. לעניין הליכה בדרך אין הבדל בברכה אחרונה. יש הבדל בברכה ראשונה מחדש אם לא תיכננת לאכול בדרך. אבל אין זה שייך לשאלתך.

4. לכתחילה - ברכי ברכה אחרונה, צאי וכשתחזרי תברכי שוב ברכה ראשונה. אם יצאת בלי לברך, ובזמן היציאה את לא רואה את המקום שבו אכלת, כשאתה חוזרת - מברכת שוב ברכה ראשונה.

(מקורות: שו"ע קעח | הקדמת המשנ"ב לסימן)

בהצלחה רבה!